latinica  ћирилица
27/02/2015 |  07:52 | Autor: SRNA

Odbori NS RS: Tematska sjednica o radu Suda i Tužilaštva BiH

Odbori Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost i za boračko-invalidsku zaštitu održaće danas zajedničku tematsku sjednicu o temi rada Suda i Tužilaštva BiH i ostalih institucija u procesuiranju ratnih zločina, zbog prakse selektivnog pristupa prema pripadnicima Vojske i MUP-a Srpske i nejednakog odnosa kada je riječ o srpskim žrtvama u proteklom ratu.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

Predsjednik Odbora za boračko-invalidsku zaštitu Nedeljko Glamočak rekao je novinarima da je riječ o proširenoj tematskoj sjednici sa koje će ova dva odbora, nakon sumiranja rasprave, uputiti određene zaključke Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On je naveo da su na sjednicu pozvani predstavnici institucija, ustanova i udruženja u čijoj je nadležnosti i koje dotiče ova tematika.

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za bezbjednost Milanko Mihajilica rekao je da je neophodno održati ovakvu sjednicu zbog dosadašnjeg načina rada Suda i Tužilaštva i ostalih institucija u procesuiranju ratnih zločina, a kojim je nezadovoljna javnost u Srpskoj.

On je naveo da će među uvodničarima na ovoj sjednici biti zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj, te predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, a da su na sjednicu pozvani i predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso, glavni tužilac BiH Goran Salihović, predstavnici Ministarstva pravde i MUP-a Republike Srpske, te Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih.

- Svi građani Srpske i BiH nisu jednaki pred pravosudnim institucijama BiH upravo zbog selektivne pravde koja se duže vrijeme u predmetima ratnih zločina provodi prvenstveno od Suda i Tužilaštva BiH i želimo da otvorimo temeljitu i argumentovanu raspravu, naveo je Mihajilica.

On je naglasio da se na toj raspravi očekuje i iznošenje konkretnih prijedloga kako bi prestala takva praksa, ali i praksa retroaktivne primjene zakona, dodajući da će ova dva odbora naknadno, najvjerovatnije, već u narednoj sedmici na odnosu tih rasprava sačiniti zaključke koje će uputiti Narodnoj skupštini Republike Srpske.