latinica  ћирилица
27/02/2015 |  08:46 | Autor: SRNA

Beograd planira vojne manevre s Rusima

Srbija planira da u narednim mjesecima održi nekoliko vojnih vježbi s Rusijom, uprkos negativnim komentarima iz EU i Amerike, saznaju mediji iz Srbije.

Navode da su u toku pripreme za održavanje zajedničkih vojnih vježbi Srbije i Rusije u ovoj godini, ali još ne postoji precizna informacija o broju tih vježbi, jer se utvrđuju programi, termini, odnosno lokacije na kojima će one biti održane.

EU i Amerika kritikovale su srpsko-ruske vojne vježbe održane polovinom novembra prošle godine.

Izvori bliski Ministarstvu odbrane i Vojske Srbije rekli su za novosadski "Danas" da se zvanična spoljna politika Srbije nije promijenila, uprkos ukrajinskoj krizi i zahtjevima EU da se uskladi s evropskom, i to je, kako tvrde, razlog zbog kojeg se i ove godine planiraju vojne vježbe s Rusijom.

"Usaglašavanje između dvije vojske i ministarstava su u toku i očekujemo u narednim danima da konačni dogovori o vojnim vježbama budu postignuti", rečeno je u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije.

U prijedlogu izvještaja o Srbiji specijalnog izvjestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera, koji bi 9. marta trebalo da usvoji Evropski parlament, izražava se zabrinutost što, u jeku sukoba između EU i Rusije, Srbija održava zajedničke vojne vježbe s Rusijom.

To je konstatovano u kontekstu poziva Srbiji da uskladi svoju spoljnu politiku s evropskom i uvede sankcije Rusiji.

Zajednička vježba Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije, prva u istoriji dvije zemlje, održana je na poligonu Nikinci kod Rume 14. novembra 2014. godine.

Nepunih mjesec dana ranije, Beograd je upriličio vojnu paradu, tokom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina, a povodom obilježavanja 70 godina od oslobođenja Beograda, što je i dalje predmet kritika pojedinih zapadnih zvaničnika.

Srbija je u julu prošle godine imala vojne manevre i sa zemljama članicama NATO - pripadnicima oružanih snaga SAD, Bugarske, Rumunije, Azerbejdžana, Makedonije i Hrvatske.

Tokom protekle jeseni Vojska Srbije imala je vojnu vježbu s Marinskim snagama Evropske komande SAD i s vojskama četiri zemlje regiona.