latinica  ћирилица
27/02/2015 |  09:45 | Autor: TANЈUG

Švedski univerzitet otkazao predavanje kontroverznog karikaturiste

Švedski univerzitet odbio je gostoprimstvo kontroverznom švedskom karikaturisti Larsu Vilksu koji je trebalo da održi predavanje, nakon što je nedavno nepoznati napadač izveo napad na sličnom događaju u Kopenhagenu.
Karikaturista Lars Vilks - Foto: REUTERS
Karikaturista Lars VilksFoto: REUTERS

Vilks (68) je 2007. godine postao poznat širom svijeta, ali je istovremeno i omražen od muslimana zbog uvredljive karikature proroka Muhameda, poslije čega je postao meta prijetnji i napada terorista.

Portparol univerziteta Karlstad Јoahim Gustafson saopštio je da je predavanje Larsa Vilksa otkazano, jer "ne mogu da mu garantuju bezbjednost", prenijela je agencija AP.

Međutim organizator predavanja Paula Holst nazvala je takvu odluku "pobjedom ekstremizma i terorizma", mada vjeruje da će događaj ipak biti održan na drugom mjestu u Karlstadu.

Lokalno univerzitetsko udruženje za spoljnu politiku pozvalo je Vilksa da 17. marta održi predavanje o slobodi izražavanja, poslije napada ekstremista na redakciju francuskog satiričnog magazina Šarli ebdo u Parizu.

U Kopenhagenu 14. februara održano je slično predavanje - debata o islamu u kojoj je Vilks učestvovao i gdje je došlo do napada, a zatim i napada ispred sinagoge u istom gradu, kada je dvoje poginulo i pet ranjeno, a policija je ubila napadača.