latinica  ћирилица
27/02/2015 |  10:32 | Autor: TANЈUG

Uskoro optužnica za zločin u Štrpcima

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije završilo je predistražni postupak protiv pet osoba osumnjičenih u predmetu "Štrpci" i na osnovu prikupljenih dokaza, narednih dana će podići optužnicu, saopštilo je Tužilaštvo.
Štrpci - Foto: RTRS
ŠtrpciFoto: RTRS

Kako se navodi u saopštenju, na osnovu naredbe tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića predistražni postupak se u Srbiji vodio protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Јovana Lipovca i Dragane Đekić zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Zajednički istražni tim je za godinu i po dana na području Srbije i BiH ispitao više od stotinu svjedoka i prikupio dokaze neophodne za podizanje optužnice.

Akcijom dva tužilaštva 5. decembra 2014. uhapšeno je ukupno 15 osumnjičenih osoba - pripadnika VRS i paravojne formacije “Osvetnici“ - pet na teritoriji Republike Srbije i deset na teritoriji BiH, zbog sumnje da su 27.03.1993. učestvovali u otmici i ubistvu 20 putnika iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar i da su ih poslije ubili.

U okolini jezera Perućac su 2010. nađeni i identifikovani posmrtni ostaci četiri lica, a za ostalim se još traga.

Postupak u slučaju "Štrpci" je primjer efikasne saradnje dva tužilaštva na osnovu Protokola o saradnji, navodi se u saopštenju.