latinica  ћирилица
27/02/2015 |  12:40 | Autor: Agencije

Iračkim manjinama prijeti istrebljenje

Militanti "Islamske države" pokušavaju da istrijebe iračke manjinske zajednice iz velikih dijelova zemlje, upozoravaju organizacije za ljudska prava.
Ekstremisti u Iraku - Foto: AP
Ekstremisti u IrakuFoto: AP

U izvještaju više organizacija, uključujući Institut za međunarodno pravo i ljudska prava, ukazuje se na masovna pogubljenja, prisiljavanje na prelazak na islam, silovanja i druga kršenja ljudskih prava kojima su izložene manjine.

U izvještaju se navodi da su ta krivična djela u rangu ratnih zločina, a u nekim slučajevima i genocida.

"Istraživanje koje je urađeno za ovaj izvještaj pokazuje veoma jasno da je 'Islamska država' počinila ratne zločine protiv čovječnosti, pa čak i genocid", rekla je Alison Smit iz organizacije "Nema mira bez pra".

Iračke manjine suočavaju se sa "prijetnjom po svoju egzistenciju", saopštio je Institut.

U izvještaju, koji se fokusirao na iračke hrišćane, narode Kakai, Šabak, Turkmene i Јazide, opisana su stradanja manjina nakon pada Mosula u ruke islamista u junu 2014. godine, što je bio ključni trenutak u usponu ove grupe.

Hrišćanima je tada rečeno da napuste Mosul ili se suočavaju sa egzekucijom.

Najmanje 160 pripadnika naroda Šabak je ubijeno, drugi su protjerani, a njihova imovina je opljačkana, što ih je pretvorilo u "prosjake", navodi se u izvještaju.

"Širom zemlje manjine se suočavaju sa sistematskom strategijom protjerivanja", navodi se u izvještaju, u kome se govori i o patnjama Јazida, koje su militanti koristili kao ljudski štit.

Izvještaj sadrži i različite prijedloge, uključujući dodatnu pomoć za raseljena lica, procesuiranje zločina pred Međunarodnim krivičnim sudom i planiranje za period nakon vladavine "Islamske države", navodi Bi-Bi-Si.

Izvještaj je objavljen nakon što su islamisti oteli više od 200 hrišćana na sjeveroistoku Sirije.