latinica  ћирилица
28/02/2015 |  09:33 | Autor: SRNA

Savanović: Za Srbe 1. mart nikada neće biti praznik

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović, rekao je da Srbi u BiH nikada neće obilježavati 1. mart kao praznik, jer ovaj datum doživljavaju kao simbol preglasavanja i nekažnjenog zločina u centru Sarajeva, kada je ubijen srpski svat Nikola Gardović.
Milenko Savanović - Foto: SRNA
Milenko SavanovićFoto: SRNA

- Prvi mart je bio uvertira u građanski rat i krvoproliće i uvjeren sam da nije dobro za bilo koga u BiH da slavi ovaj datum i podsjeća srpski narod na stare rane - rekao je ministar.

Savanović je naglasio da je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata srpski narod podnio ogromnu žrtvu za slobodu, te da su brojni zločini nad Srbima i dan danas ostali bez kazne kako za počinioce, tako i njihove naredbodavce.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRЈ.

U FBiH se taj dan obilježava kao "dan nezavisnosti", dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.