latinica  ћирилица
28/02/2015 |  13:15 | Autor: Agencije

Istraga: Ubistvo Nemcova je dobro isplanirano

Ubistvo vođe opozicije Borisa Nemcova dobro je planirano, saopštili su istražioci. Istraga razmatra čitav spektar motiva, od političke provokacije do ubistva iz osvete radikalnih islamista.

- Nema nikakve sumnje da je ovaj zločin bio pažljivo planiran. Mjesto i vrijeme ubistva ukazuju na to. Istraga je ustanovila da je Boris Nemcov išao s prijateljicom u svoj stan, koji se nalazi u blizini mjesta ubistva. Organizatori i egzekutori očigledno su znali njegovu rutu - izjavio je Vladimir Markin, portparol Istražne komisije.

Markin je istakao, da su najbolji detektivi i forenzičari angažovani u istrazi koju nadleže agencije smatraju vrhunskim prioritetom.

Preliminarni rezultati istrage pokazuju da je Nemcov ubijen iz pištolja Makarov. Pronađene su čahure metaka od devet milimetara na mjestu zločina, a metke je proizvelo nekoliko raznih proizvođača. Istraga je trenutno usmjerena na ispitivanje očevidaca i analizu podataka mobilnog saobraćaja na mjestu zločina, koji bi mogla pružiti uvid u komunikaciju među zločincima. Podaci sa nadzornih kamera se takođe razmatraju, kazao je Markin.

Istraga razmatra pet mogućih motiva ubistva, saopštio je Markin.

- Ubistvo bi moglo biti provokacija kako bi se destabilizovala politička situacija u zemlji. Nemcov je mogao biti izabran kao neka vrsta "sakralne žrtve" za one koji se ne ustručavaju da koriste sve metode za ostvarenje svojih ciljeva - navodi on.

- Pojavili su se izvještaji da je Nemcovu prijećeno zbog njegovog stava prema napadu na "Šarli ebdo" u Parizu - izjavio je Markin, dodajući da se istražuje i moguća veza s ukrajinskim sukobom.

- Nije tajna da obje strane u svojim redovima imaju veoma radikalne ličnosti koji ne primaju naređenja od bilo kakvih vlasti - istakao je portparol.