latinica  ћирилица
28/02/2015 |  13:54 | Autor: SRNA

Banjaluka- Protest udruženja "Švajcarski franak"

Članovi udruženja "Švajcarski franak" okupili su se danas u Banjaluci zahtijevajući od nadležnih institucija da se uključe u rješavanje problema kredita vezanih za švajcarski franak.
Korisnici kredita ispred Hipo banke u Banjaluci i Sarajevu - Foto: RTRS
Korisnici kredita ispred Hipo banke u Banjaluci i SarajevuFoto: RTRS

U Srpskoj je oko 50.000 građana ugroženo kreditima u švajcarskim francima, a zbog, kako je naveo predsjednik Udruženja, Brane Milošević, nemogućnosti postizanja dogovora s bankom, neophodna je intervencija nadležnih institucija.

Milošević je na protestu članova Udruženja ispred zgrade Hipo banke AD Banjaluka, rekao da bi najbolje rješenja bilo kada bi banka fiksirala kamatnu stopu švajcarskog franka na onu koja je bila aktuelna na dan ugovaranja kredita, dodajući da je u Mađarskoj zakonom tako nešto riješeno.

Uprave Hipo Alpe Adria banke AD Banjaluka i Hipo Alpe Adria banke DD Mostar su ranije podsjetile na pravosnažnu presudu Okružnog sud u Banjaluci, kojom je potvrđena zakonitost ugovaranja kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

Uprave Hipo banaka u BiH donijele su odluku o odobravanju olakšica namijenjenih korisnicima kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima sa ciljem lakšeg servisiranja njihovih kreditnih obaveza.

Prema navodima iz banke, olakšice uključuju: konverziju u kredit sa valutnom klauzulom u EUR, uz smanjenje kamatne stope i otpis nekoliko rata uz mogućnost prolongiranja roka otplate kredita, te mogućnost fiksiranja kursa švajcarskog franka na 1,628501 KM za jedan franak, odnosno na kurs koji je važio 15. januara 2015. godine formiranjem balon otplate sa kamatnom stopom na balon račun od jedan odsto.

Period trajanja balon otplate kredita može biti minimalno tri godine, a maksimalno do kraja otplate kredita. Iz Hipo banake su ranije naveli da je ova ponuda konačna, te da o dodatnim ponudama neće pregovarati.