latinica  ћирилица
28/02/2015 |  15:48 | Autor: RTRS

EU zaprijetila uvođenjem viza za građane BiH (VIDEO)

Zbog sve više građana iz zemalja Zapadnog Balkana koji u zemljama Evropske Unije traže azil, Evropska Unija ponovo je zaprijetila uvođenjem viza za građane BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Iz ovih država iz godine u godinu sve je više onih koji traže azil u EU. Sve to Evropska Unija vidi kao zloupotrebu vizne liberalizacije. 

Prema izvještaju Evropske komisije, broj građana koji su tražili azil u EU tokom 2014. godine, povećao se za 40 odsto u odnosu na 2013. godinu.

- Ukupno je to više od 50 hiljada ljudi, a sve to Evropska Unija vidi kao zloupotrebu vizne liberalizacije i traži oštre mjere tih država da se takva praksa spriječi, ističe se u Izvještaju Evropske komisije.

Analitičari smatraju da je realna prijetnja vraćanja viznog režima. Tome najviše doprinosi socijalna imigracija koja nema veza sa politikom.

- Tu je moguće da se ide i određenim upozorenjima ali je činjenica da je to čak i realno naročito nakon grčke krize i Ukrajine, nakon koje će takođe biti povećan priliv sa istoka, rekao je Miloš Šolaja, analitičar. 

Ponovno uvođenje viza za građane zemalja Z. Balkana je nepoželjno za članice Evropske unije, uključujući i Hrvatsku, ali to je jedini način da se smanji broj onih koji zloupotrebljavaju viznu liberalizaciju, tvrde hrvatski analitičari. Uvođenjem viza otežala bi se komunikacija sa susjednim zemljama, što bi izazvalo ekonomske i socijalne probleme, ali i mogućnost ilegalnog prelaženja državne granice.

- Hrvatska zapravo nema nikakvog manevarskog prostora bilo što učiniti po tom pitanju zbog toga što je to zapravo šengensko pitanje a Hrvatska nije članica šengenskog režima, rekao je Davor Đenero, hrvatski analitičar.

Evropska unija predlaže državama regije da ojačaju informativnu kampanju kako bi građanima objasnili da u EU gotovo da nemaju šanse dobiti azil.

Najviše onih koji traže azil u EU je iz Srbije - više od 40 odsto ukupnog broja građana država zapadnog Balkana. Srbiju slijede Makedonija, Albanija, BiH, a najmanje ih je iz Crne Gore.