latinica  ћирилица
01/03/2015 |  17:22 | Autor: RTRS

Prijedor – grad sve većih investicija (VIDEO)

Razvoj privrede i nova ulaganja jedini su način za smanjenje broja nezaposlenih. Prema najavama stranih preduzeća koja već imaju svoje proizvodne pogone na području Prijedora u narednom periodu doćiće do povećanja proizvodnje i otvaranja većeg broja novih radnih mjesta.

U toku je modernizacija „Krašovih“ proizvodnih pogona i povećanje proizvodnje. Nova ulaganja najavljuju proizvođači obuće i drvoprerađivači, a tu su i novi strani investitori koji najavljuju pokretanje stranih ali i ulaganja u nova industrijska postrojenja. Јedna od najvećih investicija je ulaganje Švajcaraca u oblast drvoprerađivačke industrije vrijednosti 70 miliona evra, koja će biti značajna ne samo za grad Prijedor već i cijelu Republiku Srpsku. 

Siguran posao je „viza za budućnost“. To najbolje zna dvadesetdevetogodišnji Darko Čačić koji je sa biroa za zapošljavanje posao našao u Fabrici keksa Mira.

- Imate finansijsu sigurnost, možete praviti planove u životu, planirati svoju budućnost u nekom pravom smjeru, rekao je Čačić.

Strani investitori iz oblasti obućarske i drvoprerađivačke industrije, već proširuju postojeća postrojenja. Tvornica keksa Mira, kreditnim zaduženjem od četiri miliona maraka modernizuje svoje proizvodne pogone, povećava proizvodnju i već je zaposlila nove radnike.

- Prijedor je mjesto koje sigurno ima okruženje da se može ulagati. To je Kraš i osjetio kada je 2003, 2004-te godine kupio tvornicu, rekao je Miroslav Turnšek, direktor Tvornice keksa „Mira“ Prijedor.

Prijedor kao sigurno mjesto za ulaganje prepoznali su i Italijani, koji su odlučili da nekadašnjeg giganta, mesnu industriju „Impro“, dignu iz pepela.

Јedno od najvećih najavljenih ulaganja je Švajcarska investicija od 70 miliona evra koja će da otvori vrata za više od 300 nezaposlenih.

Fabrika za proizvodnju iverčastih ploča, predstavlja ujedno i najveću investiciju u Republici Srpskoj poslije termo elektrane Stanari a njeno pokretanje planirano je u maju.

Drvoprerađivačima, biće obezbjeđena sirovina na domaćem tržištu.

- Samo dnevna potreba standarda Prnjavora je tri šlepera iverice dnevno, a zamislite koliko je drugih proizvođača koji bi imali potrebu. Znači to bi bila ogromna korist ne samo za Prijedor već i RS i BiH, rekao je Mišo Reljić, agencija za lokalni razvoj „PREDA“.

Prijedorski recept uspjeha - stvaranje povoljnog ambijenta za ulaganja i povećanje broja zaposlenih. BFC sertifikat koji je grad Prijedor dobio za najbolje poslovno okruženje, jasna je potvrda.

- Kako mu to piše u sertifikatu da je jedini u Srpskoj koji je to dobio i najbolji u Јugoistočnoj Evropi. dodao je Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić, istakao je da je grad Prijedor i područje Prijedora mjesto za stabilne i sigurne investicije.

Lokalni lideri imaju težak zadatak na putu napretka, održati postojeću sliku grada na Sani ali i pomoći u realizaciji najavljenih milionskih projekata koji će običnim građanima baš kao Darku sa početka naše priče, da omogući bolju i sigurnu budućnost.