latinica  ћирилица
02/03/2015 |  11:23 | Autor: SRNA

Istraga u slučaju Nemcov - od politike do privatnog života

Istraga o ubistvu ruskog opozicionara Borisa Nemcova kreće se u više pravaca - od političkog motiva do odnosa sa djevojkom, navode ruski mediji.
Moskva: Ubijen Boris Nemcov - Foto: AP
Moskva: Ubijen Boris NemcovFoto: AP

Istraga se koncentriše na pet verzija u vezi s motivom za ovaj zločin:

Ubistvo kao provokacija radi destabilizacije političke situacije u zemlji; islamski ekstremizam /zbog pozicije Nemcova u vezi sa karikaturama u listu "Šarli Ebdo"/..

Zatim "ukrajinska verzija" /lična mržnja nekog sudionika konflikta/; poslovni odnosi; ljubomora /Ana Duricka, manekenka koja je pratila Nemcova u trenutku ubojstva, nedavno je u Švajcarskoj abortirala/.

Prema informacijama pravosudnih organa, Nemcov je ubijen iz neposredne blizine /ubica je pobjegao bijelim automobilom strane proizvodnje/ dok se u društvu ženske osobe, 23-godišnje manekenke iz Kijeva, vraćao iz restorana, iz pravca Crvenog trga.

U njega je ispaljeno sedam hitaca, četiri metka su ga pogodila u leđa, od čega je izdahnuo na licu mjesta. Djevojka nije povrijeđena.

Јoš uvijek se ništa ne zna o ubicama. Nema osumnjičenih i privedenih. Postoje svjedoci, ali se njihove izjave ne objavljuju.

U opticaju su sve verzije događaja, između ostalih i naručeno ubistvo - izjavila je Јulija Ivanova, službena predstavnica Istražnog komiteta Rusije za Moskvu.