latinica  ћирилица
03/03/2015 |  08:48 | Autor: AP

Četvorka ocijenila da ima napretka u Ukrajini

Napretka u Ukrajini ima, ali situacija treba još da se "poboljša", konstatovali su danas u telefonskom razgovoru francuski predsjednik Fransoa Oland, njemačka kancelarka Angela Merkel te ruski i ukrajinski predsjednici Vladimir Putin i Petro Porošenko, saopštila je danas Јelisejska palata.

"Razmotreno je stanje sprovođenja paketa mjera usvojenog u Minsku 12. februara. Napredak je konstatovan, ali situacija treba da se poboljša", navodi se u saopštenju.

Četvoro lidera dogovorili su se da zatraže od OEBS-a da ima direktniju ulogu kako bi se poboljšala primjena prekida vatre i povlačenje teškog naoružanja i da daje dnevne izvještaje o njihovom sprovođenju, navodi se u saopštenju.

Oni su ocijenili da bi oslobađanje zatvorenika i humanitarna pomoć trebalo da se sprovodi uz pomoć Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, navodi se u saopštenju i precizira da će se predstavnici ministarstava vanjskih poslova zemalja na koje se ovo odnosi sastati u petak da razmotre primjenu paketa mjera usvojenih u Minsku.

Rješenje ukrajinske krize je danas bio predmet intenzivne diplomatske aktivnosti i u Ženevi, tokom otvorene sjednice UN-ovog Vijeća za ljudska prava.