latinica  ћирилица
03/03/2015 |  12:25 | Autor: Agencije

Godinu poslije - ni traga od nestalog malezijskog aviona

Tokom intenzivne podmorske potrage za nestalim avionom kompanije Malezija erlajnza, do sada je pronađeno samo nekoliko brodskih kontejnera, ali nema ni traga letjelici, izjavio je šef australijskog Biroa za bezbjednost u saobraćaju, Martin Dolan.
Potraga za avionom Malezijan Erlajnsa" sa 239 putnika i članova posade - Foto: Screenshot
Potraga za avionom Malezijan Erlajnsa" sa 239 putnika i članova posadeFoto: Screenshot

Avion je prije godinu dana nestao sa radarskih ekrana sa 239 putnika i članova posade na putu iz Kuala Lumpura ka Pekingu i vjeruje se da se srušio u najdublji i najudaljeniji dio okeana daleko od zapadne obale Australije.

Dolan je istakao da je tokom potrage sonarom pronađeno više proizvoda, koje je čovjek napravio, uglavnom kontejneri, ali da nema nikakvih ostataka koji bi podsjećali na avion Malezija erlajnza.

Australijske i malezijske vlasti usmjerile su potragu na zonu dugu i široku 60.000 kvadratnih kilometara i do sada su obradili 40 odsto te teritorije.

Očekuje se da će pretraga tog područja biti završena u maju, ali Dolan naglašava da je još rano govoriti o tome da li bi alcija mogla biti i produžena, jer se očekuje pogoršanje vremena.

"Posljednji pozdrav" rodnom ostrvu pilota je ključ nestanka!

Iskusni britanski pilot Boinga 777, Sajmon Hardi, proveo šest mjeseci analizirajući podatke s izgubljenog leta koji je nestao s radara prije godinu dana s 239 putnika, nadajući se da će riješiti misteriju nestanka. Zaključio je da su spasilačke akcije, provedeni u Indijskom okeanu, vođene na pogrešnim lokacijama, jer je avion pao na 100 nautičkih milja dalje.

"Ukleti" let MH370 Malezija Erlajnsa krenuo je na emotivni prelet "posljednjeg pozdrava" pored Penanga, ostrva sa koga potiče pilot Zahari Ahmed, prije nego što je namjerno spušten u okean gdje je potonuo, hiljadama kilometara daleko od najbližeg kopna, tvrdi britanski pilot.

- Prelet aviona preko Penanga nije uobičajen i to je ključ za otkrivanje počinioca - uvjeren je Hardi.

Njegovu teoriju podržava i Dejvid Lermont, vodeći bezbjednosni stručnjak za letove.

Hardi kaže da je pilot učinio "nevjerojatnu stvar", osam puta je ulijetao u vazdušni prostor Malezije i Tajlanda čime je zbunio kontrolore leta. Nakon toga, avion je napravio snažan zaokret za 180 stepeni prema Penangu.

- Trebali su mi mjeseci da ovo otkrijem. Slično sam i ja radio kada je riječ o Uluruu, australijskom čudu prirode. To je bio ključ. Više puta sam i sam napravio takav manevar kako bih vidio ovaj lokalitet. Neko je želio da ima emotivan pogled na Penang - objašnjava Hardi.

Iako spasilačke ekipe smatraju da se avion srušio, Hardi vjeruje da je pilot spustio letjelicu na površinu okeana i onda je potopio, čime je objašnjen nedostatak olupine i raznih krhotina. Vlasti Australije su u kontaktu sa Hardijem i  same su potvrdile vjerodostojnost ovakvih mogućnosti.