latinica  ћирилица
03/03/2015 |  15:04 | Autor: TANЈUG

Putin: Razvijati Savez Rusije i Bjelorusije

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ističe da je važno ne samo razvijati zajednički ekonomski prostor Rusije, Bjelorusije, Kazahstana, Јermenije i Kirgizije, već i pojačati saradnju u okviru Saveza Rusije i Bjelorusije.

Vladimir Putin je, tokom razgovora sa predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, istakao da je centralna tema njihovog razgovora ovog puta diskutovanje o jednom od ključnih pitanja saradnje dvije zemlje - Savez Rusije i Bjelorusije, javlja Tanjug.

"U tom pravcu je mnogo toga urađeno u poslednjim godinama", navodi Putin i dodaje da je Savez napredniji oblik integracije, pogotovu kad je riječ o socijalnim pitanjima i načinu njihovog rješavanja u interesu građana dvije zemlje.

Lukašenko je istakao da se ekonomska unija Bjelorusije, Rusije i Kazahstana proširila zahvaljujući Kirgiziji i Јermeniji.

"Danas imamo priliku da formalizujemo sve naše razgovore i pregovore i donesemo konkretne odluke. Vremena nisu laka ni za koga i zato je potrebno preduzeti akciju", ukazuje bjeloruski predsjednik.

Predstavnici Rusije i Bjelorusije okupili su se na sjednici državnog savjeta Saveza kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini i saradnji između dvije zemlje u suočavanju sa ekonomskom krizom, navodi ruska agencija Tas.

Pomoćnik ruskog predsjednika Јurij Ušakov rekao je uoči sjednice da će Putin i Lukašenko posebno posvetiti pažnju "pitanjima saradnje u suočavanju sa negativnim tendencijama u ekonomijama dviju zemalja".

Ušakov je precizirao da postoji programski dokument, kao "zajednički antikrizni plan", o prioritetnim pravcima razvoja ekonomske saradnje između Rusije i Bjelorusije i primarnim zadacima razvoja Saveza na srednji rok - od 2014. do 2017. godine.

Prema njegovim riječima, planirano je nekoliko projekata u cilju produbljivanja trgovinske i ekonomske saradnje Rusije i Bjelorusije, a po završetku sjednice biće potpisano nekoliko bilateralnih sporazuma.