latinica  ћирилица
03/03/2015 |  15:48 | Autor: TANЈUG

Kocijas: Grčka kao most između EU i Rusije

Grčka i Kipar mogli bi da imaju "ulogu mosta" između Evropske unije i država kao što je Rusija, izjavio je danas šef grčke diplomatije Nikos Kocijas.

- Nikada nismo ratovali jedni protiv drugih, nikada nije bilo suprotstavljenih vlasti, mi nikada nismo imali nikakve negativne karakteristike kakve postoje između država članica EU. To znači da smo država koja bi mogla da ima ulogu 'mosta', rekao je Kocijas u intervjuu za Međunarodni servis vijesti Sputnjik.

Kocijas je, takođe, prokomentarisao novi gasovod koji je ruska strana predložila umjesto projekta Јužni tok, ističući da Grčka planira da bude element veze "i kada je riječ o idejama vezanim za gasovod koji dolazi iz Turske".

- Mislimo da je ono što je potrebno stabilizacija mira u Ukrajini i Evropa ne treba da stigne do prekida u svojim odnosima sa Rusijom, kao što i Rusija treba da izbegava akcije koje ne vode jačanju poverenja sa EU, rekao je Kocijas.

- U dugoročnoj perspektivi Rusija treba da bude uključena u evropsku bezbjednosnu arhitekturu i ne smije biti formiran bezbjednosni sistem protiv Rusije, istakao je Kocijas.

On je rekao da tokom proteklih 50 godina "Grčka nije imala glas u Briselu, zato što za nju nije bilo sluha".

- Mislim da počev od 29. januara kada smo razgovarali o pitanju sektorskih sankcija (Rusiji) uši Evropljana su se otvorile i mi sada, poštujući sve države članice, doprinosimo stvaranju evropske politike, istakao je šef grčke diplomatije.

Grčka vjeruje da su ekonomske sankcije besmislene u nastojanju da primoraju drugu državu da promijeni svoje političke motive, istakao je Kocijas.

On je rekao da je nova grčka vlada bila protiv sektorskih sankcija Rusiji dok su "druge vrste sankcija uvedene mnogo prije nego što je formirana vlada" premijera Aleksisa Ciprasa.

- Treba da se sjetimo grčkog iskustva. Grčka je uvela sankcije i embargo BЈRM (Bivšoj Saveznoj Republici Makedoniji) i kao što znate takve mjere su dovele do situacije gdje su pobjednici bili neki oligarsi koji su se posvetili krijumčarenju sirovina. To je dokazalo da sankcije nisu efikasan instrument i one nisu efikasne ni u jednom slučaju, dodao je Kocijas.