latinica  ћирилица
05/03/2015 |  08:31 | Autor: Nezavisne

Lidija Topić ponovo šef Misije u Briselu?

Lidija Topić, bivši ambasador pri Misiji BiH u EU, koju je Željko Komšić kao hrvatski član Predsjedništva BiH svojevremeno smijenio s ove pozicije, ponovo će preuzeti rukovođenje ovom diplomatskom misijom, pišu Nezavisne novine.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Topićeva bi trebalo da bude imenovana u Misiju u Briselu nakon što je mandat istekao ambasadoru iz reda Srba Igoru Davidoviću, koji je na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH razriješen sa još osam svojih kolega. Među njima su i ambasadori koje je imenovao Komšić, koji je u to vrijeme bio istaknuti kadar SDP.

Kako navode Nezavisne, očekuje se da na sjednici Predsjedništva BiH, možda već na sljedećoj, Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva, imenuje osam novih ambasadora iz kvote koja Hrvatima pripada po sistemu rotacije i usaglašenim fiksnim pozicijama.

Među njima je i Tomislav Leko, dosadašnji šef Misije pri OEBS-u u Beču, koji bi sada trebalo da preuzme bh. ambasadu u glavom gradu Austrije. Nova destinacija, po svemu sudeći, očekuje i Biseru Turković, dugogodišnjeg diplomatu, blisku SDA, koja je bila ambasador u Briselu, a sada se priprema za Vašington.

Kako se navodi, Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva, petnaestak dana namjerava da imenuje ambasadore iz reda Srba na mjesta Bošnjaka kojima ističe mandat (sistem rotacije), ali nije poznato da li će na toj sjednici biti govora i o mogućoj smjeni ambasadora kojima mandat nije istekao.

Pretpostavlja se da bi Predsjedništvo BiH, koje rukovodi i spoljnom politikom, moglo pokrenuti određene procedure sa ciljem sređivanja stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH u svijetu.

Nedavno je Ana Trišić-Babić, zamjenik ministra inostranih poslova BiH, potvrdila da u nekim DKP ima problema. Neki su prenatrpani, u pojedinim nedostaju kadrovi, dok su u nekima konzularne usluge tako loše da pristižu česte pritužbe građana.

BiH ima 51 ambasadu i generalni konzulat, te šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama.