latinica  ћирилица
05/03/2015 |  09:42 | Autor: RTRS

Snijeg i kiša u Srbiji, na snazi crveni meteoalarm

Obilne padavine očekuju se tokom dana u Srbiji. Nad zapadnim dijelom zemlje na snazi je crveni meteo-alarm. Očekuje se porast vodostaja. Svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije su u pripravnosti. Nema razloga za paniku, kažu lokalni čelnici u Obrenovcu.

Јak snijeg od jutros veje u Sjenici, a snijeg umjerenog intenziteta pada na Crnom Vrhu, Zlatiboru, Kopaoniku i u Kuršumliji. Kiša umjerenog intenziteta jutros je padala u Valjevu, a slaba kiša u Loznici, Beogradu, Kragujevcu, Smederevskoj Palanci, Negotinu, Požegi, Kraljevu, Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Leskovcu, Zaječaru i Dimitrovgradu.

Snijeg je na Kopaoniku visok 89, a na Zlatiboru dva centimetra.

Na više reka u Srbiji danas i sutra očekuje se porast vodostaja, mjestimično i sa prevezilažanjem redovne granice od poplava.

Na Savi kod Šapca vodostaj će danas dostići granicu redovne odbrane od poplava, upozorio je RHMZ.

Na Kolubari, Tamnavi, Ligu, Ubu, Drini, Limu, Јadru, Јasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će danas i sutra "prevazići granice redovne odbrane od poplava sa mogucgnošću dostizanja granica vanredne odbrane od poplava".

Na Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će u petak - 6. marta "dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava", naveo je RHMZ u upozorenju na sajtu.

Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama vodostaji će danas i sutra "prevazići upozoravajuće nivoe, a tada će i na gornjem toku Јužne Morave sa pritokama "vodostaji dostići upozoravajuće nivoe".

Svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije su u pripravnosti.

Predsjednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da je Štab za vanredne situacije utvrdio mjere djelovanja na osnovu upozorenja RHMZ-a i apelovao je na građane da ne šire paniku, jer u ovom trenutku ne postoji opasnost od poplave u Obrenovcu.