latinica  ћирилица
05/03/2015 |  12:34 | Autor: Blic

Ciklon Rea u regionu izazivao kolaps

Najavljeno pogoršanje vremenskih prilika, pad temperature uz obilne padavine, pogodilo je veći dio regiona, a crveno upozorenje Meteoalarma važi za Јadran i istočnu Hercegovinu, uz upozorenje da izuzetno opasno vrijeme može da prouzrokuje velike štete i nezgode opasne po život.

U Јadranskom primorju duva orkanska bura, pa su u prekidu mnoge trajektne linije, a brojne putevi su zatvoreni za sve grupe vozila i za sada kamioni s prikolicama i tegljači sa poluprikolicama ne mogu iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju i obrnuto.

Ciklon Rea nadvio se nad Hrvatskom, u Slavoniji se predviđaju padavine sa susnježicom, a u Lici i Gorskom kotaru sa snijegom. U Splitu duva olujna bura s orkanskim udarima, a najjača oko Velebita. U Makarskoj su udari bure jači od 130 kilometra na sat, u Podstrani su interventne ekipe uklanjale slomljene električne stubove, a u Splitu se urušio dio krova firme "Dalmeks", a području Gornje Podstrane nema struju. Јutros je najviše snijega palo na Risnjaku i Delnicama, Čabru, te u Otočcu i Gospiću. Zbog snježnih padavina obustavljen je saobraćaj za vozila teža od 7,5 tona na graničnom prelazu Izačić, prema BiH.

Evropski Meteoalarm za danas je objavio crveno upozorenje za područje istočne Hercegovine i žuti za ostatak BiH, dok prognoze FHMZ nagovještava najobilnije padavine u istočnoj Hercegovini. Saobraćaj se zbog snijega na većini putnih pravaca u BiH već odvija otežano i usporeno, a na putu Sarajevo - Konjic, na prevoju Ivan potpuno je obustavljen saobraćaj za teretna vozila. Dodatne poteškoće vozačima na putevima na području Kupresa, Livna, Glamoča i Tomislavgrada pričinjava jak vjetar koji stvara snježne nanose. Vazdušni saobraćaj na Međunarodnom aerodromu Sarajevo za sada dobro funkcioniše dobro, iako je snijeg uzrokovao brojne probleme u drumskom.


Snijega ima i u Crnoj Gori - usljed padavina od jutros je obustavljen saobraćaj za neka vozila na putu Podgorica - Bijelo Polje, a u većem dijelu zemlje putevi su mokri i ima odrona i smanjena je vidljivost.

U Sloveniji nadležne službe upozoravaju na izuzetno jak vetar i buru u primorskom regionu i na snazi je žuti meteoalarm.

U Makedoniji se saobraćaj odvija otežano usljed mokrih puteva, djelimično pod snijegom, a u višim predjelima na snazi je zabrana za teška teretna vozila.