latinica  ћирилица
05/03/2015 |  15:14 | Autor: SRNA

Ketrin Bolkovac nominovana za Nobelovu nagradu

Bivša pripadnica mirovnih snaga UN Ketrin Bolkovac, koja je prijavila pojavu seksualnog ropstva u BiH u koje su bila umiješane međunarodne mirovne snage, nominovana je za Nobelovu nagradu za mir.

Bolkovac je iz američke savezne države Nebraske, a dobila je otkaz u kompaniji "Dinkorp" iz Virdžinije, koja je slala ljude u mirovnu policijsku misiju u BiH.

Usljed diplomatskog imuniteta, koji im je prilikom zapošljavanja obezbijedio američki Stejt department, niko nije krivično gonjen zbog saučestvovanja u tom kriminalnom djelu.

Njena priča pretočena je u knjigu i ekranizovana u filmu "Zviždač", sa glumicom Rejčel Vejs u glavnoj ulozi.

"Dopada mi se ideja i počastvovana sam. Predivan je osjećaj kada pomislim da je moj rad imao uticaj širom svijeta", rekla je Bolkovac, a prenosi list "DŽurnal star".

Nedavno je služba zadužena za praćenje dodjela Nobelove nagrade poslala dopis zvaničnicima odgovornim za izbor, u kojem navodi da dobitnici ove godine treba da budu ljudi za koje se smatra da su dostojni ovog prestižnog priznanja.

Među osobama koje je grupacija imenovala kao dostojne našla se i Bolkovac.

"Napori koje je Bolkovac uložila kako bi nesrećne djevojke bile spašene, da se prekine njihovo podvođenje, zatvaranje i ropstvo, predstavljaju hrabar profesionalni čin za zaštitu njihovih života, slobode i ljudskih prava", naveo je u pismu nominacije Aslak Sise, profesor prava na Univerzitetu u Norveškoj.

On je uputio pismo službi zaduženoj za praćenje dodjela Nobelove nagrade.