latinica  ћирилица
05/03/2015 |  19:51 | Autor: RTRS

Tenis u Srpskoj doživio pravu ekspanziju (VIDEO)

Zahvaljujući odličnim rezultatima srpskih tenisera, ovaj sport u Republici Srpskoj doživio je pravu ekspanziju. Svi žele da treniraju tenis, ali malo je onih koji se svojim talentom i radom izdavajaju od ostalih.

Djeca koja u Srpskoj treniraju tenis za primjer imaju Novaka Đokovića. Zahvaljujući dobrom radu Teniskog saveza Srpske , ali i pojedinih klubova, oni koji hoće da se bave ovim sportom sada imaju mnogo bolje uslove za trenig, nego ranijih godina. Interesovanje je veliko, ali koliko zapravo ima talentovane djece, i da li se ponekad previše očekuje od njih... jer Đokovići ..Tipsareviće se ne rađaju svaki dan..

- Naša djeca već prave neke rezultate, igraju četvrtfinala, polufinala na ETA turnirima. Međutim, jako puno kockika treba da se posloži da bi oni napravili karijeru u seniorskom tenisu, kaže Bojan Mičić, trener u TK Borac.

Utisak je da je danas stvar prestiža ukoliko dijete trenira tenis..roditelji, koji uglavnom ulažu novac..često znaju da budu prepreka u pravilnom razvoju mladog igrača.

- Ono što je problem, odnosno što je potrebno, da se radi sa roditeljima, odnosno da se komunicira sa roditeljima isto tako kao i sa igračem. Možda čak i više. Znači da se nađe zajednička riječ i da se u tom svemu,naravno, i igrač zaštiti ali da ima ta neka komunikacija, istakao je Duško Lepir, magistar sportskih nauka.

14- godišnja Milica Bojić iz Banjaluke i 10-godišnji Nikola Zekić iz Zvornika, jedni su od najtalentovanijih tenisera u BiH. Oboje imaju veliku podršku roditelja.

- Dosta mi pomažu roditelji i mnogo mi znači njihova podrška. Voljela bih da dostignem neke uspjehe od naših boljih tenisera kao što su Novak Đoković i Ana Ivanović, rekla je Bojićeva.

U teniskom Savezu Srpske, ističu da su dosta radili na kvalitenom odnosu dijete –roditelj-trener.

- Da probamo roditeljima i trenerima da objasnimo kako bi trebalo da se radi. Da ne bi baš trebalo toliko da djecu forsiraju u negativnom smislu, dodao je Mitja Tanjga, predsjednik Stručkog odbora TSS.

Nema tačne formule kako će dijete postati vrhunski teniser, jer talenat sam po sebi nije dovoljan. Uloga roditelja je možda i najbitnija, jer djeci ne treba pritisak, nego podrška koja će ih podstaknuti na rad.