latinica  ћирилица
05/03/2015 |  21:37 | Autor: SRNA

Sirija: Nije bilo vazdušnih napada

Međunarodna koalicija predvođena SAD-om nije izvela napade u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije u posljednja 24 časa, rekao je portparol koalicije, nakon što se pojavila informacija da je u vazdušnim napadima u toj oblasti poginuo vojni komandant grupe "Nusra front" Abu Humam al-Šami.
 - Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

"U posljednja 24 sata nismo izveli nijedan vazdušni napad u radijusu od 300 kilometara od provincije Idlib", rekao je neimenovani izvor.

DŽihadistički izvori rekli su ranije Rojtersu da je u vazdušnom napadu međunarodne koalicije na sirijsko krilo Al kaide, grupu "Nusra front", u provinciji Idlib, poginuo komandant te grupe Abu Humam al-Šami.

Napad se dogodio dok je u toku bio sastanak grupe "Nusra front" na visokom nivou u gradu Salkin, u blizini granice sa Turskom.

Al Šami je jedan od najviše rangiranih ubijenih pripadnika ove grupe od njenog osnivanja 2012. godine, a poznato je da se borio u Avganistanu, Iraku i Siriji.

"Nusra front" bori se protiv pobunjenika u Siriji koje pomaže Zapad. Ova grupa zauzela je velike teritorije i natjerala pobunjenike da odbace oružje čime je konsolidovala svoju vlast na sjeveru Sirije.