latinica  ћирилица
12/03/2015 |  17:39 | Autor: Agencije

Pesticidi u pola proizvoda u Evropi

Ostaci pesticida prisutni su u gotovo pola namirnica koje se konzumiraju u Evropi, ali su većinom u okviru zakonskih ograničenja i vjerovatno bez posljedica po zdravlje, objavila je Evropska agencija za bezbjednost hrane.

Objavljujući rezultate analize provedene 2013. kako bi se utvrdila prisutnost 685 pesticida na 81.000 uzoraka voća i povrća, procesuirane hrane i vina, EFSA zaključuje da 45 posto namirnica u Ebropi sadrži ostatke pesticida.

Samo 1,5 posto uzoraka jasno je prekoračilo zakonska ograničenja, ističe agencija, dodajući da kod proizvoda iz trećih zemalja taj udio iznosi 5,7 posto, a onih iz EU-a 1,4 posto. Udio proizvoda koji prelaze zakonska ograničenja smanjio se u odnosu na analizu iz 2010.

Agencija navodi da nije vjerovatno da prisutnost ostataka pesticida u namirnicama dugoročno ima efekata na zdravlje potrošača. Kratkoročno, rizik izloženosti građana štetnim koncentracijama ostataka pesticida iz hrane takođe smatra "slabim".

To je očito pogrešno i protivi se stavovima naučnika, smatra nevladina organizacija PAN . Smatra da EFSA nije koristila dobre metode za utvrđivanje toksičnosti pesticida, posebno učinke trajne i kumulativne izloženosti tim materijama.

Izvještaj potvrđuje da je hrana u Evropi bezbjedna, ocijenilo je s druge strane Udruženje za zaštitu usjeva, koje zastupa industriju pesticida.

Ostaci nekoliko pesticida bili su prisutni u 27,3 odsto uzoraka. Pošteđeni nisu ni biološki proizvodi - 15 odsto uzoraka imalo je ostatke pesticida, a 0,8 odsto preko zakonskih ograničenja, navodi EFSA.

Јagode, breskve, jabuke i salata najzagađeniji su pesticidima. Јagode i salata takođe najviše krše zakonska ograničenja za sadržaj pesticida, sa 2,5 odnosno 2,3 odsto testiranih uzoraka.