latinica  ћирилица
17/03/2015 |  09:49 | Autor: TANЈUG

K.Mitrovica - Izložba o martovskom pogromu

Obilježavanje 11. godišnjice martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji počelo je sinoć u Gradskom muzeju u Kosovskoj Mitrovici otvaranjem izložbe fotografija na kojima su predstavljene strahote tog pogroma.
K.Mitrovica - izložba - Foto: TANЈUG
K.Mitrovica - izložbaFoto: TANЈUG

- Ova ustanova obilježava 11 godina od martovskih nereda na Kosovu izložbom slika "Јedanaest godina od pogroma. Mi pamtimo!" - izjavila je direktorica Gradskog muzeja u Kosovskoj Mitrovici Biljana Milentijević.

Ona je rekla da je martovski pogrom još jedan u nizu datuma u istoriji koji su Srbi dužni da pamte i obilježavaju i da im je slike martovskog pogroma koje su izložene ustupio Etnografski muzej iz Beograda.

Među prisutnima bio je i Neven Đenadija iz Kostajnice iz Republike Srpske koji je kao gost na poklon Muzeju donio umjetničku sliku Ostoje Ercega koja govori o stradanju tamošnjih Srba 1995. godine.

- Mislim da je ovo dobro mjesto kojem može da se pokloni slika i da je to pravi način povezivanja našeg naroda širom svijeta  -  rekao je on.

Istoričar umjetnosti Velimir Matanović održao je predavanje o uništenim manastirima i crkvama tokom martovskog nasilja 2004. godine.

Izložene fotografije sakupljene su iz različitih izvora i od različitih autora, a posjetioci će moći da ih pogledaju do 23. marta.