latinica  ћирилица
20/03/2015 |  16:07 | Autor: RTRS

Do kraja godine autoput Doboj - Prnjavor (VIDEO)

Izgradnja dvije trećine dionice autoputa Doboj – Prnjavor je završena, a izvođači radova smatraju da imaju dobru startnu poziciju na početku nove građevinske sezone, i očekuju da će svi radovi na ovoj trasi dugoj 36, 6 kilometara biti završeni do kraja godine.

Prošle godine postavljeno je osam kilometara prvog sloja asfalta, a najveći napredak vidljiv je na mostu „Bosna“, u mjestu Kladari, nadomak Doboja. Most će biti spoj autoputa Banjaluka – Doboj sa Koridorom pet C. 

Konstrukcija mosta “Bosna” potpuno je završena, a u narednom periodu slijedi priprema za polaganje hidroizolacije, asfalta i zaštitnih ograda. Uz most je izgrađen i prateći objekat - Centar za održavanje i kontrolu saobraćaja.

- Želim da izrazim zadovoljstvo dinamikom i kvalitetom radova. I izvođači su tu i direktor Autoputeva, Dušan Topić,  me uvjerio da sve teče planiranom dinamikom, rekao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Na ostalim objekatima na dionici autoputa od Doboja do Prnjavora urađeni su temelji i stubovi, a u narednim mjesecima slijedi izrada i montiranje grednih nosača na nadvožnjacima i mostovima. Izuzetno kišna prošla godina nanijela je štetu na nekoliko lokaliteta na trasi.

- Poduzimamo određene tehnološke radnje da ta mjesta izdreniramo, posušimo i na taj način stvorimo preduslove za nastavak asvaltnih radova, istakao je Boris Zdjelar, glavni inženjer firme „Integral inženjering“ iz Laktaša.

Velike padavine prouzrokovale su i pomjeranje zemljišta za oko 20 metara, koje je ugrozilo radove na dijelu autoputa u mjestu Štrpci.

U mjestu Štrpci kod Doboja uslijed izuzetno kišne godine pojavilo se klizište. Izvođači radova očekuju da će ovo klizište biti sanirano u roku od četiri mjeseca, a ukoliko vrijeme bude lijepo kao danas i u roku od dva mjeseca.