latinica  ћирилица
22/03/2015 |  08:28 | Autor: SRNA

Vukosavlje: Protest zbog pristupanja "turskom svijetu"

Za danas je najavljen mirni protest građana u Vukosavlju sa kojeg će biti poručeno da stanovnici ove opštine ne žele da budu "dio turskog svijeta".
Vukosavlje - Foto: nezavisne novine
VukosavljeFoto: nezavisne novine

Član Glavnog odbora SNSD-a iz Vukosavlja Borislav Rakić rekao je da će građani na mirnim protestima izraziti nezadovoljstvo i zatražiti istupanje ove opštine iz Zajednice opština turskog svijeta, u koju se, kako tvrde opozicione stranke, načelnik Elvir Hadžiomerović /SDA/ samoinicijativno učlanio, i to bez znanja i odluke odbornika lokalnog parlamenta.

- Tražićemo istupanje iz te zajednice u koju se načelnik samoinicijativno uključio. U nedjelju ćemo se okupiti na zboru građana, a već početkom aprila Klub odbornika SNSD-a, a vjerujem i opozicija u cjelini, tražiće da Skupština opština donese odluku o tome, naglasio je Rakić.

On je istakao da će zbor građana zatražiti i da bude održan referendum o pripajanju Vukosavlja Modriči.

Opoziciju u Vukosavlju čine SNSD, DNS, SP i SDS.

Vukosavlje je, uz Doboj, druga lokalna zajednica iz Republike Srpske koja je pristupila Zajednici opština turskog svijeta. Pristupnicu su potpisale isti dan, 23. februara u Istanbulu.

Osim ovih lokalnih zajednica iz Republike Srpske, sertifikat o članstvu postpisale su krajem februara u Istanbulu i opštine iz FBiH - Doboj-Istok, Novi Grad Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Travnik, Visoko i Fojnica.

Prema informacijama sa sajta Zajednice opština turskog svijeta, od ranije članovi su i Tuzla, Ilijaš, Goražde i Zenica. Gotovo svi načelnici, osim gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića, članovi su SDA.

U članstvu Zajednice opština turskog svijeta ima nekoliko stotina opština, između ostalih, iz Azerbejdžana, Kirgistana, Turske, Kipra, Kosova, Makedonije, kao i dvije opštine iz Srbije.