latinica  ћирилица
22/03/2015 |  08:51 | Autor: SRNA

Vasiljković traži da ga Hrvati ispitaju u Sidneju

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, koji se već osam godina po hrvatskoj optužnici za ratne zločine nalazi u pritvoru u Sidneju, izjavio je da se bori da ne bude izručen Hrvatskoj "jer će ga tamo ubiti", ali je pozvao hrvatske sudije da ga ispitaju u Sidneju i taj isti zahtjev proslijedio pravosuđu Australije.

On je podsjetio da je u toku žalbeni postupak na Vrhovnom sudu protiv rješenja Federalnog suda o njegovom izručenju Zagrebu i naglašava da je on politički zatvorenik, a optužnica za ratne zločine neutemeljena.

- Јa sam nedužan politički zatvorenik Australije i osoba koja je diskriminisana, čija su ljudska prava pogažena. Niko me nije saslušao i niko nije dokazao hrvatsku optužnicu protiv mene za navodno počinjene ratne zločine, rekao je Vasiljković za "Večernje novosti".

On je pozvao hrvatske sudije da ga ispitaju u Sidneju i taj isti zahtjev proslijedio australijskom pravosuđu.

- Švedska od Engleske traži DŽulijana Asanža i ispitaće ga u Londonu. Srbija, koja traži Tihomira Purdu za ratne zločine, ispitala ga je u Sarajevu. Ako Asanž i Purda mogu da budu saslušani u Londonu, odnosno Sarajevu, pozivam Hrvatsku da mene sasluša u Sidneju, kaže Vasiljković.

"Novosti" pišu, pozivajući se na nazvanične izvore, da Australija još nije odgovorila na službeni prijedlog Ministarstva pravde Srbije, koje je ministar Nikola Selaković poslao australijskom kolegi Majklu Kinenu, u kojem predlaže da Australija ne izručuje Vasiljkovića Hrvatskoj, već da se omogući njegovo suđenje u Srbiji.

List podsjeća da Australija već godinama drži Vasiljkovića u samici u zatvoru Parkli kao da je najokorjeliji kriminalac, a da pritom nije utvrđivala njegovu eventualnu krivicu.