latinica  ћирилица
22/03/2015 |  09:31 | Autor: SRNA

Ističe rok za izjašnjenje o žalbi odbrane Gorana Hadžića

Sutra ističe rok Haškom tužilaštvu da se izjasni o žalbi odbrane bivšeg lidera Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića na odluku Tribunala kojom je odbačen njegov zahtjev da iz zdravstvenih razologa bude pušten na privremenu slobodu, a da li će teško oboljeli Hadžić biti pušten znaće se najdalje kroz sedam dana.
Goran Hadžić - Foto: REUTERS
Goran HadžićFoto: REUTERS

Hadžićev branilac Zoran Živanović izjavio je da je u žalbi na odluku, kojom je odbačen zahtjev odbrane uz obrazloženje da Hadžić u Hagu ima svu potrebnu i adekvatnu zdravstvenu njegu i stalan ljekarski nadzor, navedeno da odbrana ne traži puštanje samo zbog liječenja, već radi oporavka od liječenja hemoterapijom.

- Ova vrsta terapije uvek ima nus-pojave, kao što su umor, gubitak apetita i snage, mršavljenje. I strani lekari, eksperti, koji su ga pregledali, saglasili su se da bi mu boravak kod kuće prijao radi oporavka, rekao je Živanović za "Večernje novosti".

On je naglasio da bi se Hadžić, ukoliko bude pušten, svakako do maja morao vratiti u Hag, jer mu tada počinje radio-terapija.

Goranu Hadžiću je u novembru prošle godine dijagnostifikovan tumor mozga u završnoj fazi.

Odbrana je tražila njegovo privremeno puštanje na slobodu u dva navrata, a dodatne garancije dala je i država Srbija.

Hadžić je uhapšen 2011. godine na Fruškoj gori i izručen Tribunalu po optužnici za počinjene zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i kršenje prava i običaja rata od 1991. do 1995. godine.