latinica  ћирилица
22/03/2015 |  09:54 | Autor: TANЈUG

Rusija: Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka?

Rusko tijelo za nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda "Roselkoznadzor" saopštilo je da je zabrinuto zbog značajnog povećanja izvoza jabuka iz Srbije i predložilo je da se po tom pitanju održe konsultacije.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

- Tokom analize količina proizvoda koji dolaze u Rusiju iz Srbije, uočen je znatan porast količina jabuke. Zbog toga, Roselkoznadzor je zatražio od nadležnih srpskih vlasti da se održe konsultacije", objavilo je to tijelo na svom veb sajtu, prenosi Tanjug.

U januaru ove godine, Roselkoznadzor je saopštio da sumnja da je Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, kruški, kupusa i povrća, prenijela je ruska agencija Tas.

Moskva i Beograd su se tada dogovorili da potpišu bilateralni dokument koji "reguliše akcije srpske strane u obezbjeđenju bezbjednosti snabdijevanja povrćem ruskogtržišta".

Srbija, dugogodišnji ruski saveznik, navodi agencija Tas, nije na listi zemalja kojima je Moskva u avgustu zavela embargo na izvoz u Rusiju, kao odgovor na sankcije EU Rusiji zbog Ukrajine.

Otkako je objavljen ruski embargo, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju je porastao za 48 odsto, na 118.000 tona, prema ruskoj federalnoj carinskoj službi a vrijednost je porasla za 82 odsto, na 98 miliona dolara.