latinica  ћирилица
22/03/2015 |  10:33 | Autor: SRNA

Saslušanje Јasminke Ramić

Državljanka BiH Јasminka Ramić, koja je u SAD optužena da je pomagala u sakupljanu novca i sredstava za terorističke grupe u Iraku i Siriji, sutra će biti saslušana pred sudom u državi Misuri.

Ramićeva /42/, koja je iz Ilinoisa, na prvom saslušanju u petak, 20. marta, dobila je kopiju optužnice. Sud joj je dodijelio pravnog zastupnika i odredio pritvor do sljedećeg saslušanja zakazanog za sutra.

Ramićeva i još pet državljana BiH optuženi su prošlog mjeseca za zavjeru i pružanje materijalne podrške i resursa teroristima, kao i za pomaganje teroristima. Јedan optuženi živi u Ilionoisu, tri u Misuriju, a jedan u Njujorku.

Advokat odbrane Kristijan Geke rekao je u petak, 20. marta, poslije pojavljivanja Ramićeve pred sudom da još nije imao priliku da prouči optužnicu i da ne može da je komentariše, javio je AP.

U optužnici, koja je izdata 6. februara u sudu u Sent Luisu, navodi se da su optuženi komunicirali telefonom, putem "Fejsbuka" i elektronske pošte, dijelili video snimke i fotografije u vezi sa svojim planovima, slali novac putem "Pejpala" i "Vestern juniona" i da su preko američke pošte u paketima slali različitu vojnu opremu.

Osim Ramićeve, optuženi su i Mediha Salkičević /34/, Ramiz Zijad Hodžić /40/ i njegova supruga Sedina Unkić Hodžić /35/, te Armin Harčević /37/ i Nihad Rosić /26/.