latinica  ћирилица
22/03/2015 |  11:23 | Autor: TANЈUG

SAD: Senator Ted Krus će se kandidovati za predsjednika

Republikanski senator Ted Krus iz Teksasa kandidovaće se za predsjedničkog kandidata republikanaca, što namjerava sutra da objavi, piše danas "Hjuston kronikl".
Ted Krus (Foto: Lauren Victoria Burke) - Foto: AP
Ted Krus (Foto: Lauren Victoria Burke)Foto: AP

Sljedeći predsjednički izbori u SAD održavaju se 2016. godine.

Krus (44) će zvanično objaviti kandidaturu sutra na univerzitetu Liberti u Virdžiniji. On će biti prvi političar koji će zvanično objaviti kandidaturu.

Krus je rođen u Kanadi, otac mu je Kubanac, a majka Amerikanka. On se 2014. odrekao kanadskog državljanstva i prvi je senator iz Teksasa hispanskog porijekla.

On je jedan od najoštrijih kritičara politike aktuelnog američkog predsjednika Baraka Obame, naročito u oblasti zdravstva, navodi TAS.

U Republikanskoj stranci najveće šanse za nominaciju za predsjedničkog kandidata imaju guverner Floride DŽeb Buš, brat bivšeg predsjednika DŽordža V. Buša, guverener Nju DŽersija Kris Kristi, senatori Marko Rubio (Florida) i Rend Pol (Kentaki), guverner Viskonsina Skot Voker, bivši guverner Arkanzasa Majk Haklbi, kongresmen Pol Rajan (Viskonsin) i pisac i penzionisani neurohirurg Ben Karson, jedini crnac među njima.

Među demokratama najveće šanse da budu izabrani za predsjedničkog kandidata imaju bivša država sekretarka Hilari Klinton i aktuelni potpredsjednik SAD DŽozef Bajden.

U februaru je medijski mogul i milijarder Donald Tramp za list "Vašington post" izjavio da razmišlja "ozbiljnije nego ikad" da se kandiduje za predsjednika na izborima 2016.

- Svi misle da to radim samo iz zabave ili zato što je dobro za brend. E pa, nije zabavno. Radim to zato što zemlja ima ozbiljne probleme", dodao je Tramp koji je poznat po ekstravanaciji i samoreklamiranju.

On je namjeravao da se kandiduje 2012, ali je povukao kandidaturu nekoliko mjeseci pijre izbora za stranačku nominaciju, uz obrazloženje da nije spreman da napusti biznis.