latinica  ћирилица
22/03/2015 |  11:33 | Autor: SRNA

Čović: Sa Izetbegovićem o rješenju problema federalne vlade

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da će u Ljubljani, tokom zvanične posjete članova Presjedništva BiH, pokušati da sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem riješi problem neustavnosti predložene Vlade Federacije BiH, jer je jedan Srbin višak, a nedostaje prijedlog iz reda ostalih.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

- Imam osjećaj da je to ciljano urađeno da se napravi problem da ne bi bila imenovana Vlada. Vrlo mi je jasno stavljeno do znanja da bi sličan problem mogao biti u Savjetu ministara BiH. Rekao sam da, ako je to slučajno tako, onda imamo ozbiljan problem, onda to neko evidentno namjerno radi - rekao je Čović.

On je za sarajevsku štampu izjavio, da nije problem tražiti rješenje za propust u vezi sa nacionalnim ključem koji se odnosi na sastav Vlade FBiH.

- Ali, vidjećemo da li je to bio propust, jer ovo više nema smisla. Ako nismo u stanju da se dogovorimo o Vladi, kako sutra dogovoriti neke ozbiljne stvari - upitao je Čović.

Komentarišući informaciju da se jedan od srpskih kandidata DF-a, prijedlog za federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Milan Mandilović na oktobarskim izborima izjasnio kao ostali, a da ga sada DF predstavlja kao Srbina, lider HDZ je rekao da je i on upoznat sa tom činjenicom.

- Da nam je na vrijeme rečeno da je čovjek promijenio koncepciju, ne bi to bio problem, moglo bi se reagovati. Ali, nije fer raditi to ovako kada smo se već odredili i kandidate prezentovali javnosti - rekao je Čović, navodeći da su ljudi iz DF-a vrlo otvoreno rekli da su se predstavljali iz reda ostalih, "ali onda im je naređeno da tako ne može biti".