latinica  ћирилица
22/03/2015 |  12:10 | Autor: RTRS

Opština Ribnik na ivici ekonomske propasti (VIDEO)

Opštini Ribnik prijeti ekonomski kolaps. Ovoj nerazvijenoj, pograničnoj opštini Srpske blokirano je više od pola miliona maraka nakon višegodišnjeg sudskog spora zbog oko 25.000 kubika drveta.
Opština Ribnik - Foto: RTRS
Opština RibnikFoto: RTRS

Opština Ribnik 14 godina vodila je sudsku bitku sa preduzećem „Trgokomerc“ oko sporne oblovine, utrošene za izgradnju dva objekta u ovoj lokalnoj zajednici.

Blokada jedne četvrtine budžeta, dovela je u pitanje funkcionisanje opštine , čije rukovodstvo apeluje na sudske organe da hitno riješe njihov zahtjev za reviziju postupka. 

Priča je počela prije 19 godina, kada je formiranjem opštine Ribnik Vlada Srpske donijela odluku o vanrednoj sječi 25.000 kubika šume u cilju izgradnje zgrade opštine Ribnik i Policijske stanice.

Zaključen je ugovor između opštine, Šumarije i izvođača radova, preduzeća „Trgokomerc“ iz Čađavice. Objekti su izgrađeni, ali su ostale neriješene finansijske obaveze prema „Trgokomercu“, pa su uslijedile tužbe za naplatu duga.

Nakon 14 godina suđenja, pravosudni organi odlučili su u korist „Trgokomerca“ i na računu opštine Ribnik blokirali oko 573. 000 maraka. Od tada, opština Ribnik je na ivici ekonomske propasti, a Vrhovnom sudu uložili su zahtjev za reviziju postupka.

- Funkcionisanje je na minimumu minimuma. Svedeni smo na takoreći dnevne prihode i onda ocjenjujemo prioritete. Sama opština neće moći podnijeti ovaj teret finansiranja i izvršenja ove presude, pa ćemo morati tražiti pomoć viših organa vlasti, rekao je Goran Savić, načelnik opštine Ribnik.

Vlasnik preduzeća „Trgokomerc“ Miro Јurišić nije želio stati pred našu kameru. U telefonskom razgovoru poručio je: „pravda je spora, ali dostižna“. U opštini Ribnik ističu da ni oni ne mogu naplatiti svoj dug od Trgokomerca.

- I mi imamo jednu presudu protiv našeg tužioca „Trgokomerca, koja danas vrijedi negdje oko 170. 000 maraka i ne možemo je naplatiti radi blokade računa „Trgokomerca“, dodaje Savić.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave Republike Srpske ističu da nemaju nikakvih ingerencija kada je riječ o ovom slučaju. Ipak, biće razgovora.

- Spremni smo razgovarati sa opštinskim rukovodstvom kako bi se našlo najbolje moguće rješenje onako kako smo to činili do sada i sa ostalima. Opština Ribnik je prema odluci Vlade razvrstana u kategoriju nerazvijene opštine i učestvuje u dodjeli sredstava kojim je regulisana i namjena trošenja, istakla je Dragana Bulić,portparolka Ministartva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Ovogodišnji budžet opštine Ribnik iznosi 3. 600. 000 maraka. Za sada ne kasne plate budžetskim korisnicima, ali bi mogli biti dovedeni u pitanje kapitalni projekti.