latinica  ћирилица
22/03/2015 |  12:41 | Autor: B92

Zeverin Frojnd pobjednik Svjetskog kupa u ski skokovima

Njemački ski skakač Zeverin Frojnd osvojio je Svjetski kup zahvaljujući većem broju pobjeda, iako je sezonu završio sa istim brojem bodova kao Peter Prevc.

Frojnd je posljednje letove na Planici završio na sedmom mjestu, dok je Prevc bio drugi, što ih je izjednačilo sa po 1.729 bodova, ali je Kristalni globus otišao u ruke Nijemca.

Pravila Svjetskog kupa su jasna po pitanju scenarija o istom broju bodova i tada se gledaju pobjede, a ukoliko su i po tome skakači izjednačeni, odlučuju podijumi.

Frojnd (26) je na taj način postao treći Nijemac koji je osvojio Svjetski kup, nakon Martina Šmita i Јensa Vajsfloga. Nijemci su na Kristalni globus čekali od 2000. godine, kada je Šmit osvojio svoj drugi i ujedno posljednji. Vajsflog je Svjetski kup osvojio 1984. godine, takmičeći se pod zastavom Istočne Njemačke.

Nijemac je po tom pitanju znatno nadmašio Prevca, pošto je tokom ovogodišnjeg Svjetskog kupa ostvario devet trijumfa, a mladi Slovenac samo tri.

Na poslednjem takmičenju sezone slavio je Slovenac Јurij Tepeš, ukupnim skorom od 436,4 boda, odnosno letovima od 230,5 i 244 metra. Drugi je bio Prevc, ispred Runea Velte iz Norveške.