latinica  ћирилица
22/03/2015 |  13:19 | Autor: RTRS

Ofi napustio grčku fudbalsku ligu

Јedan od najstarijih grčkih klubova, Ofi sa Krita, donio je odluku da se povuče iz Prve lige.

Ofi je ovu odluku donio u subotu, a pored loše financijske situacije, razlog su i "nepošteni i nejednaki kriteriji koje imaju klubovi u Grčkoj, prenio je portal goal.com.

Predsjednik dojučerašnjeg grčkog prvoligaša Ofija, Nikos Maklas, opisao je grčko prvenstvo kao "jadno".

OFI, koji je osnovan 1925. godine, ove je sezone prekršio financijska pravila nekoliko puta, te je bio kažnjen i oduzimanjem 10 bodova. Klub nije isplaćivao plaće igračima, a to je i jedan od razloga zašto ga je tadašnji trener Đenaro Gatuzo napustio u januaru.

"Maske su pale... OFI je žrtva drugim klubovima koji sada mogu lagodno nastaviti prvenstvo," rekao je Maklas i dodao "Odlučili smo da ćemo napustiti trulu atmosferu koja vlada u grčkom nogometu. Fudbalski savez je odlučio protiv nas, a mi smo htjeli sezonu završiti dostojanstveno. Ovo što se događa je sramota za fudbal".

Ranije ove sezone grčku ligu zbog finansijskih problema napustio je i Volos, pa se u prvenstvu sada takmiči 16 klubova umjesto 18.

Nakon što je napustio klupu grčkog kluba, Đenaro gatuzo je rekao kako je u decembru dao 30, 000 evra igračima koji platu nisu dobili čak godinu dana.