latinica  ћирилица
22/03/2015 |  14:54 | Autor: SRNA

Petrović: Opozicija pokazuje bezidejnost

Predsjednik Mladih socijaldemokrata Republike Srpske Dušan Petrović rekao je danas u Zvorniku da je pravljenje političkog događaja od situacije kada jedan neaktivan član SNSD-a pređe u manju stranku, samo pokazatelj bezidejnosti i nedostatak tema kojima se bavi opozicija.
Dušan Petrović - Foto: SRNA
Dušan PetrovićFoto: SRNA

- Stanislav Јakica nije obavljao nijednu značajniju funkciju člana ni jednog organa, čak ni mjesnog odbora u SNSD-u, pa ne vidim zašto se tome pridaje tolika važnost, osim bezidejnosti onih kojima je otišao, rekao je Petrović na konferenciji za novinare.

On je istakao da su mladi jako važna kategorija za SNSD i snažan dio SNSD-a i dodao da mladi treba da budu značajan dio političkih partija u kojima će politički angažman iskoristiti da unaprijede i poboljšaju ukupan položaj te populacije, a ne za ostvarivanje ličnih ambicija.

Prema njegovim riječima, SNSD je velika politička porodica sa više od 170.000 članova, od kojih su oko 40.000 mlađi od 30 godina, te da je ova partija ponosna na tu činjenicu.

- SNSD sprema Sabor koji će biti održan 25. aprila u Istočnom Sarajevu, gdje će se značajno osvježiti novim kadrovima, a očekujem uvođenje novih lica u stranačke organe, davanje više šansi mladim ljudima, što može da ohrabri mlade članove SNSD-a, rekao je Petrović.

On je naglasio da je SNSD stranka koja je bazirala dosta svojih politika prema mladim ljudima i uvela mnoge nove stvari kada je u pitanju poboljšanje položaja mladih.

- SNSD je kreator politike stambenog zbrinjavanja mladih ljudi, koja je rezultirala da je oko 2.100 mladih bračnih parova kroz povoljne stambene kredite kod Investiciono-razvojne banke bilo u prilici da kupe stan, rekao je Petrović.

Ističući da su SNSD i Vlada Republike Srpske osmislili politiku zapošljavanja pripravnika kroz program "Prvi posao za mlade", Petrović je rekao da, nakon odrađenog pripravničkog staža, "ostanak na poslu iznosi oko 62 odsto, što je više od evropskog prosjeka".

Petrović je rekao da su sadašnja izdvajanja resornog ministarstva za stipendije studenata 80 odsto veća u odnosu na izdvajanje sadašnje opozicije kada je bila na vlasti i podsjetio da Fond "Milan Јelić" godišnje izdvaja oko 5.000 KM po studentu, što im dosta pomaže u školovanju.

- Od 2007. godine do danas na Univerzitet u Banjaluci uloženo je oko 35 miliona KM, a na Unverzitet u Istočnom Sarajevi oko 48 miliona KM, što su važni pokazatelji koliko Vlada Republike Srpske ulaže u obrazovanje i standard studenata, rekao je Petrović.