latinica  ћирилица
22/03/2015 |  16:26 | Autor: SRNA

Ribnik- Protest zbog izgrdnje MHE "Medna" (VIDEO)

Preduzeće LSB elektrane Banjaluka saopštilo je da posjeduje svu potrebnu dokumentaciju za izgradnju MHE "Medna" na području opštine Ribnik.
Ribnik -protesti - Foto: SRNA
Ribnik -protestiFoto: SRNA

U saopštenju ovog preduzeća povodom protesta koji je organizovala grupa građana na lokalitetu izgradnje ove hidroelektrane, navodi se da LSB elektrane, kao investitor, "izvodi gradnju objekta u skladu sa projektnom dokumentacijom i u okvirima određenim relevantnim dozvolama".

- Netačne su tvrdnje grupe građana da je područje izgradnje male HE "Medna" na bilo koji način ugroženo, jer je preduzeće LSB elektrane uradilo Studiju uticaja na životnu sredinu, te prošlo zakonsku proceduru za dobijanje potrebnih dozvola - ističe se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da će MHE "Medna" proizvoditi i prodavati proizvedenu električnu energiju u skladu sa važećim zakonima Republike Srpske.

- Ta regulativa važi za sve objekte te vrste i ne razlikuje se od sistema drugih zemalja. MHE "Medna" posljedično nema bilo kakav poseban status u smislu prodajne cijene ili uslova prodaje proizvedene električne energije - dodaje se u saopštenju.

Društvo LSB elektrane navodi da "ima podršku mještana koji žive u okolinu lokaliteta izgradnje male HE Medna koji su uvidjeli sve prednosti ove investicije".

Pokret "Koalicija za zaštitu Sane" povodom Svjetskog dana voda organizovala je danas protest zbog izgradnje MHE "Medna" na rijeci Sani u Donjim Vrbljanima.

Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke rekla je da su se sa predstavnicima lokalne zajednice mirno okupili da pokažu neslaganje sa planovima za izgradnju male hidroelektrane, navodeći da se okupilo stotinjak osoba, lokalno stanovništvo i ljudi iz Banjaluke, Prijedora i Mrkonjića.

Јedan od članova Koalicije Borislav Јanković rekao je da okupljeni žele da simbolično kažu da traže da radovi budu obustavljeni, navodeći da "je sve do sada urađeno nezakonito i bez potrebne papirologije".

- Ovdje se čini nepopravljiva greška, probijanje tunela i svođenje rijeke tri kilometra i uzimanje najljepšeg kanjona - rekao je Јanković.

U septembru prošle godine u Donjim Vrbljanima kod Ribnika počela je izgradnja MHE "Medna", nominalne snage 4,9 megavata, što je projekat ukupne vrijednosti od 20 miliona evra.

Izgradnju elektrane finansira austrijska energetska grupa Kelag, u čijem je vlasništvu ljubljanski Interenergo, a proizvodiće 21 gigavat čas električne energije, što je dovoljno za snadbijevanje više od 6.000 domaćinstava.

Vlada Republike Srpske odobrila je dozvolu za rad objekta do 2041. godine kompaniji LSB elektrane, čiji je stoodstotni vlasnik Interenergo.