latinica  ћирилица
22/03/2015 |  17:47 | Autor: B92

EU: Srbija mora da mijenja pravosuđe

U procesu približavanja EU, jedna od sugestija EU u Beogradu su izmjene ustavnog i zakonskog okvira koje bi garantovale nezavisnost sudija i tužilaca.
Srbija i EU - Foto: RTRS
Srbija i EUFoto: RTRS

Član Radne grupe koja analizira izmjene ustavnog okvira, Vladan Petrov, kaže da kad je u pitanju nezavisnost tužilačke funkcije ni Venecijanska komisija ne govori o toj obavezi, ali za sudijsku, dileme nema.

- Treba ublažiti uticaj politike na izbor sudija, treba da ne kažem eliminisati političare. Ne treba ministar pravde da bude u Viskom savjetu - ne treba ni poslanik - rekao je on.

Izmjene se rade da bi se Skupština isključila iz procesa izbora predsjednika sudova, sudija, javnih tužilaca odnosno zamjenika javnih tužilaca, kao i članova Visokog savjeta sudstva i Državnog vijeća tužilaca. U delegaciji Evropske unije u Beogradu navode da oko svega toga treba da se obezbijedi najšira moguća podrška u društvu. Skupštinska opozcija podržava najavljene izmjene.

Inače, šef delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport je ranije upozorio da Poglavlje 23 o pravosuđu ima izuzetan uticaj na cjelokupan proces pregovora i da izostanak napretka može da zakoči pregovarački proces u cjelini.