latinica  ћирилица
22/03/2015 |  20:25 | Autor: Agencije

Јemen- Pobunjenici zauzeli aerodrom u Taezu

Pripadnici pobunjeničke šiitske milicije Huti i njeni saveznici zauzeli su danas aerodrom u strateškom gradu Taez, a vojska SAD se povukla iz baze u Јemenu zbog pogoršavanja bezbjednosne situacije.
Јemen, Sana - Foto: AP
Јemen, SanaFoto: AP

Oko 300 muškaraca, uključujući borce Huta obučene u vojne uniforme i tzv. specijalnih snaga, raspoređeno je na aerodromu, dok pojačanje nastavlja da pristiže iz Sane iz vazduha i sa kopna.

Grad Taez se nalazi u centralnom Јemenu na putu između Sane, koja je pod kontrolom pobunjenika od septembra prošle godine, i južne luke Aden, gdje je sjedište predsjednika Abadraboa Mansura Hadija.

Inače, Јemen upada u sve veći haos, sa velikom političkom krizom, podijeljenom teritorijom i nasiljem između više oružanih grupa, uključujući Hute i sunitsku Al Kaida.

Savjet bezbjednosti UN održaće hitan sastanak u vezi sa stanjem u Јemenu. Hadi je pozvao SB da donese obavezujuću rezoluciju da bi odvratio Hute i njihove saveznike i zaustavio njihovu agresiju, posebno na grad Aden.

Zbog pogoršanja situacije američki i jemenski vojnici evakuisali su vazdušnu bazu Al Anad u provinciji Lahedž. Vojnici u toj bazi sakupljaju obavještajne podatke za napade bespilotnim letjelicama na Al Kaidu.

Portparol Stejt departmenta rekao je da je Vašington dao uvjeravanja jemenskom predsjedniku da će nastaviti da podržava jemenski narod i političku tranziciju u Јemenu.

Ekstremisti Islamske države preuzeli su odgovornost za napade u petak na dvije džamije u Sani i Sadi, u kojima je, prema najnovijim podacima, ubijeno najmanje 142 ljudi, dok je 351 osoba ranjena.