latinica  ћирилица
23/03/2015 |  08:18 | Autor: SRNA

De Gvindos: Atina da sprovede obećane reforme

Evrozona neće vršiti nikakve uplate gotovine Grčkoj ukoliko ta zemlja ne usvoji i ne sprovede sve reforme sa kojima se Atina saglasila u februaru, izjavio je španski ministar ekonomije Luis de Gvindos.

"Vidjećemo da li je lista reformi dovoljno sveobuhvatna. Međutim, neće biti nikakve tranše prije nego što se ne pokaže da su reforme odobrene i sprovedene", istakao je De Gvindos za britanski dnevnik "Fajnenšl tajms".

Analitičari navode da stav Španije izaziva dodatan pritisak na Grčku tri dana nakon što je Atina obećala da će ispuniti zahtjeve kreditora za širi prijedlog ekonomskih reformi kako bi bila oslobođena neophodna sredstva.

"Niko ne može da krši pravila. Izlazak iz evrozone Grčke ili bilo koje druge članice bila bi greška. Ali, prekršiti pravila bila bi slična, ako ne i veća greška", naglasio je De Gvindos, dodajući da grčka Vlada treba da se vrati politici prethodne administracije.

Grčki premijer Aleksis Cipras, koji je sugerisao da će u roku od sedam ili deset dana ponuditi pun paket reformi, sastaće se sutra s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.