latinica  ћирилица
23/03/2015 |  08:19 | Autor: TANЈUG

SB UN jednoglasno podržao predsjednika i jedinstvo Јemena

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija je jednoglasno usvojio izjavu kojom su podržale predsjednika Јemena Abda Raboa Mansura el Hadija i jedinstvo te zemlje, uprkos upozorenjima da ona klizi u građanski rat.
Јemen - Sukobi u Sani - Foto: REUTERS
Јemen - Sukobi u SaniFoto: REUTERS

"Savjet bezbjednosti potvrđuje snažnu posvećenost jedinstvu, suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Јemena", saopštilo je 15 članica SB UN, u izjavi usvojenoj na vanrednom sastanku u Njujorku.

U obraćanju Savjetu putem video linka iz Katara, specijalni savjetnik UN DŽamal Benumar, koji je nekoliko mjeseci pokušavao da posreduje u rješavanju sukoba, upozorio je da se, sudeći po najnovijem razvoju događaja, Јemen nalazi na ivici građanskog rata.

"Zemlja će sve više i više kliziti u nasilje. Pozivam sve strane da, zbog rastućih tenzija, shvate ozbiljnost situacije i smire je uzdržavanjem od provokacija i nasilja. Miran dijalog je jedini put naprijed", istakao je Benumar.

SB UN je "podržao legitimitet" Hadija, navodi se u saopštenju i zaprijetio sankcijama protiv šiitske milicije poznate kao Huti, koja je zauzela aerodrom u strateški važnom gradu Taez.

Od avgusta 2014. u Јemenu traje teška politička i bezbjednosna kriza, da bi krajem januara, oružana grupa Ansar Alaha primorala predsjednika Hadija i vladu da podnesu ostavku, a pobunjenici preuzeli kontrolu nad prestonicom Sanom i nekoliko sjevernih provincija.

Predsjednik Hadi nalazi se u luci Aden na jugu Јemena, gdje je nastavio da obavlja dužnosti predsjednika pošto je i dalje, na međunarodnom nivou, priznat kao šef države. Prije četiri dana, u Adenu su vođene žestoke borbe između jemenskih snaga bezbjednosti i pobunjenika, kada su Huti upotrijebili i ratne avione.

Dan kasnije, SB UN usvojio je izjavu kojom se osuđuje napad na predsjedničku palatu, a članovi Savjeta izrazili su podršku predsjedniku Hadiju kao legitimnom predsjedniku države. Hadi je prethodno optužio pro-iransku Huti miliciju da je organizovala državni udar, a Sjedinjene Američke Države završavaju evakuaciju svog personala koja je počela u petak uveče, zbog kako su naveli, pogoršanja bezbjednosne situacije u zemlji.