latinica  ћирилица
23/03/2015 |  08:30 | Autor: TANЈUG

Socijalisti pobijedili u Andaluziji, Podemos treći

Socijalisti su zadržali regionalnu vlast u Andaluziji, pokazuju djelimični rezultati. Španska antiliberalna stranka Podemos treća je po rezultatu regionalnih izbora, što je bila proba za tu saveznicu grčke stranke Siriza.

Stranka radikalne lljevice, na čijem je čelu u Andaluziji evroposlanica Teresa Rodriges (33), dobila je 14,9 odsto glasova, odnosno 15 mjesta u regionalnom parlamentu sa 109 poslanika.

Andaluzijska Socijalistička partija je dobila 37,6 odsto glasova, objavljeno je poslije prebrojavanja 53,1 odsto glasačkih listića. To joj daje 50 poslanika.

U padu u odnosu na prethodne izbore marta 2012. (39,6 odsto glasova i 47 mjesta), PSOE ne bi, po ovim rezultatima, imala apsolutnu većinu (55 mjesta), te bi trebalo da nađe saveznika da bi ostala na vlasti.

Narodna stranka (PP, desnica), na vlasti u Madridu, pretrpjela je veliki neuspjeh u uporištu Socijalista: osvojila je, po djelimičnim rezultatima, 25 odsto glasova, ili 32 mandata, dok je 2012. godine dobila 40,7 glasova i 50 mjesta.

S nestrpljenjem očekujući ove izbore, poslije dobrog rezultata na evro-izborima maja 2014. (1,2 miliona glasova, pet članova Evropskog parlamenta), Podemos je uspio da uđe u regionalni parlament Andaluzije, ali nije uspio da nadmaši druge dvije stranke koje se smjenjuju na vlasti u Španiji već 33 godina - PP i PSOE.

Drugi novajlija na političkoj sceni, partija desnog centra Siudadanos, je na nedjeljnim izborima u Andaluziji četvrta s 8,6 odsto glasova i osam poslaničkih mjesta.

Nastala u Kataloniji sredinom 2000-ih i, kao i Podemos, osuđujući korupciju, Siudadanos takođe pokušava da dospije na najširu, državnu scenu već ove godine, tokom koje se održavaju i drugi regionalni i opštinski izbori u maju, izbori u Kataloniji su septembra, a poslanički krajem ove godine.

Oko 6,5 miliona građana Andaluzije, najmnogoljudnijeg regiona Španije, bilo je pozvano na prijevremene izbore poslije raskida pakta socijalista i ekološko-komunističke Izkuierda Unida (IU) kojoj će, po anketi poslije glasanja, ostati šest do sedam poslaničkih mjesta (7,3 glasova).