latinica  ћирилица
23/03/2015 |  08:53 | Autor: SRNA

Čolaković: Prijeti blokada Misije BiH u Njujorku

Ambasador BiH u Stalnoj misiji pri UN Mirsada Čolaković izrazila je bojazan da će, ukoliko se nastavi trend "divljanja" kursa američkog dolara, sigurno doći do blokade rada ove misije.
Njujork - Foto: AP
NjujorkFoto: AP

Čolakovićeva je rekla da je finansijsko stanje takvo da službenici i nižerangirane diplomate doslovno preživljavaju, a da u slučaju daljeg rasta dolara nije sigurno da li će dobiti i iznose za punu stanarinu.

"To bi potpuno urušilo ugled BiH, pogotovo u ovom momentu kada nam Evropa otvara vrata, kada smo u tri ili četiri najvažnija tijela UN, o čemu niko ne piše", rekla je Čolakovićeva za "Nezavisne novine".

Govoreći o odgovornosti za situaciju da je BiH kao jedina zemlja u regionu vezala budžet diplomatsko-konzularnih predstavništava za domaću valutu, Čolakovićeva je rekla da Ministarstvo inostranih poslova ne može samostalno donositi odluke i da je to pitanje i za Savjet ministara i Parlament BiH.

"Sistem je zakazao, a možete se i uvjeriti koliko smo se svih ovih godina obraćali Ministarstvu inostranih poslova, a MIP pokušavao da sa svoje strane obrazloži stanje", istakla je Čolakovićeva.