latinica  ћирилица
23/03/2015 |  09:01 | Autor: SRNA

Atojan: Neophodne reforme za nastavak pomoći MMF-a

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Ruben Atojan izjavio je da će formiranje vlasti u Federaciji BiH i na nivou BiH olakšati dijalog s ovom finansijskom institucijom, ali da je za nastavak njene pomoći BiH neophodno provesti ključne reforme.
Ruben Atojan - Foto: arhiv
Ruben AtojanFoto: arhiv

Atojan je rekao da, bez obzira na značajan napredak koji je u okviru stendbaj-aranžmana postignut na polju fiskalne konsolidacije, deficit javnog sektora, kao i obaveze vlada po osnovu servisa duga u narednim godinama ostaju znatne.

"U slučaju izostanka tranši od MMF-a, ove potrebe za finansiranjem bi se morale pokriti alternativnim izvorima finansiranja ili agresivnijom konsolidacijom potrošnje u javnom sektoru", rekao je Atojan za "Glas Srpske".

On je dodao da je za BiH u okviru sadašnjeg stendbaj-aranžmana doznačeno oko 498 miliona evra, dok je iznos nedoznačenih sredstava oko 159 miliona, od čega bi oko 70 miliona trebalo da bude doznačeno po zaključivanju osmog pregleda.

Govoreći o evgentualnom uvođenju diferencirane stope poreza na dodatnu vrijednost, Atojan je naveo da bi to uzrokovalo probleme, jer bi umanjena stopa olakšala poresku evaziju i dovela do dodatne erozije poreske osnovice, a viša stopa negativno uticala na poresku disciplinu.

"Naša preporuka je da bude zadržana postojeća struktura i stopa PDV-a, da bi bila očuvana efikasnost i visok nivo prihoda, a istovremeno zaštićene siromašne kategorije stanovništva kvalitetnim i bolje ciljanim programima socijalne pomoći", rekao je Atojan.