latinica  ћирилица
23/03/2015 |  09:22 | Autor: B92

Preminuo otac Singapura

Prvi premijer Singapura Li Kuan Јev preminuo je u 91. godini poslije teške upale pluća, prenose svjetski mediji.

Li je na funkciji premijera Singapura proveo 31 godinu, s te pozicije se povukao 1990. godine, a njegova vladavina je često bila na meti kritika, pošto je sloboda izražavanja bila ograničena, a njegovi politički protivnici su se često pojavljivali na sudu zbog svojih “antidržavnih” aktivnosti.

On je rođen 1923. godine u porodici singapurskih Kineza, a poslije Drugog svjetskog rata je otišao na studije u Englesku, gdje je potom diplomirao pravo na Kembridžu.

Tokom boravka u Engleskoj je shvatio da Englezi tokom rata nisu bili sposobni da odbrane Singapur od japanske okupacije, pa je zaključio da Singapur mora biti nezavisan.

Politikom je počeo da se bavi po povratku u domovinu, zahtjevao je uspostavljanje samoupravljanja i nezavisnost Singapura od britanske vlasti.

Osnovao je Stranku narodne akcije 1954. godine, a 1959. je postao premijer, da bi četiri godine kasnije Singapur postao dio Malezijske federacije.

Singapur i Malezija su se rastali 9. avgusta 1965. godine nakon etničkih sukoba Malajaca i Kineza, a u sljedećih 25 godina Singapur je, pod Lijevim vođstvom, postao jedna od najprosperitetnijih država na svijetu.

Premijersko mjesto je napustio 1990. godine, ali je ostao u vlasti i obavljao savjetodavnu funkciju u kabinetima Višeg ministra i Ministra mentora.

Iz političkog života se povukao 2011. godine, a početkom februara ove godine je hospitalizovan zbog teške upale pluća.