latinica  ћирилица
23/03/2015 |  09:38 | Autor: SRNA

Pariz: Nivo opasnosti od džihadista "bez presedana"

Opasnost od džihadističkog napada u Francuskoj dostigla je "nivo bez presedana" i neizbježni su novi napadi, rekli su neimenovani zvaničnici bezbjednosti.

"Opasnost je stalna. Ne prođe dan bez uzbune, otkrića nove mreže koja pokušava da pošalje ljude u Siriju ili Irak ili intervencije snaga bezbjednosti", rekao je jedan izvor u Ministarstvu odbrane Francuske.

Izvor navodi da postoji od 2.000 do 3.000 ljudi, možda čak i 4.000, koji su identifikovani ili osumnjičeni za planiranje terorističkih napada, prenosi danas AFP.

Izvor ističe da nisu svi ti ljudi amateri, mnogi su visoko obrazovani.

Eksperti pri francuskom Ministarstvu odbrane rekli su da "džihadisti koriste najbolje tehnike šifrovanja i prikrivanja i da službe bezbjednosti moraju da se bore da ih dostignu.

"Kada god okružimo neku mrežu vidimo da svaki član ima sedam ili osam SIM kartica koje stalno mijenjaju. A vrlo često uopšte ne koriste telefone, koriste mesindžere", navodi izvor.

Najveća opasnost prijeti od 200 lica koja su se vratila s obuke ili sukoba u oblastima koje kontrolišu pripadnici Islamske države u Iraku i Siriji.

"Oni su izgubili sve kočnice što se tiče nasilja", rekao je drugi zvaničnik bezbjednosti, u timu za borbu protiv terorizma.

Snage bezbjednosti stavljaju ih pod oštru prismotru, ali resursi su limitirani i vlasti su svjesne da militanti mogu da čekaju godinama prije nego krenu u akciju.