latinica  ћирилица
23/03/2015 |  11:28 | Autor: TANЈUG

Proruska političarka izabrana za guvernera Gagauzije

Proruska političarka Irina Vlah, koja se zalaže za bliže odnose s Moskvom, izabrana je za guvernera Gagauzije, poluautonomnog regiona na jugu Moldavije.
Gag (Foto: DW) - Foto: daily mail
Gag (Foto: DW)Foto: daily mail

Vlah, koju podržava Socijalistička partija Igora Dodona, je na juče održanim izborima osvojila više od 51 odsto glasova i četvorogodišnji guvernerski mandat, saopštila je lokalna izborna komisija, prenosi AP.

Nakon što je danas proglašena za pobjednicu u izbornoj trci, Vlah je pomirljivim tonom izjavila da želi ekonomski razvoj Gagauzije i dobre odnose s moldavskim vlastima, navodi američka agencija. Ona se zalagala za veću autonomiju ovog regiona naseljenog hrišćanskim Turcima, ali je danas iznijela sumnje u održivost tog plana.

Gagauzija uživa ekonomsku autonomiju, ali ima moldavsku policiju, škole i sudove, podsjeća AP.

Na izborima za guvernera - "baškana" prijavio se rekordan broj od deset kandidata, prenijeli su ruski mediji. RIA Novosti navodi da se Gagauzija tradicionalno zalaže za zbližavanje s Rusijom, dok je zvanični Kišinjev proglasio kurs evropskih integracija.

U toj oblasti na jugu Moldavije živi 155.600 stanovnika, od čega je Gagauza 82,1 odsto (127.800), Bugara 5,1 odsto (8.000), Moldavaca 4,8 odsto (7.500), Rusa 3,8 odsto (5.900), Ukrajinaca 3,2 odsto (4.900) i drugih nacionalnosti jedan odsto, navodi agencija.

Gagauska autonomija formirana je decembra 1994, nakon što su Gagauzi - jedinstveno turskojezično stanovništvo pravoslavne vjeroispovesti, proglasilo krajem 80-ih godina prošlog vijeka republiku na teritoriji bivše sovjetske republike Moldavije, od koje se otcijepilo i Pridnjestrovlje.

Kišinjev je taj potez proglasio nelegalnim i pokušao da pritiskom riješi problem, poslavši ka Gagauziji hiljade dobrovoljaca u novembru 1990. godine, predvođene premijerom Mirčeom Drukom, ali je sovjetska policija spriječila sukob.
Četiri godine kasnije moldavska skupština usvojila je zakon o posebnom pravnom statusu oblasti u kojima kompaktno žive Gagauzi, na granici s Ukrajinom, u siromašnom poljoprivrednom regionu.