latinica  ћирилица
23/03/2015 |  11:39 | Autor: TANЈUG

Peskov: Putin ima ograničen uticaj na ustanike u Ukrajini

Pres sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov izjavio je da Vladimir Putin ima uticaj na ustanike na istoku Ukrajine jer ga uvažavaju, ali da on ne može da im "naredi da polože oružje", kao i da je zapadno javno mnjenje naviklo da "demonizuje Putina i optužuje ga za sve".

"Uprkos tome što govore evropske zemlje i NATO, ustanici u Donjeckom basenu nisu naše marionete", rekao je Peskov u intervjuu za norveški "Dagbladet", prenosi TASS.

Peskov je pritom, kako prenosi ruska državna agencija, u odvojenoj izjavi izrazio ozbiljnu zabrinutost Kremlja zbog nastavka pucnjave na jugoistoku Ukrajine i kršenja dogovora iz Minska, i rekao da bi i prema Kijevu trebalo primijeniti sankcije zbog neispunjavanja dogovora, dok se za sada optužbe čuju samo na račun Rusije.

Putinov pres sekretar je za norveški dnevnik rekao da, bez obzira što su se trenutno odnosi Rusije i zapadnih zemalja znatno iskomplikovali, to ne znači da je "Evropa izgubila Rusiju, a Rusija Evropu". Peskov je u intervjuu komentarisao i glasine o nedavnom "misterioznom nestanku Putina".

"Ta priča izvor je mnogih šala. Putin je radio u svojoj podmoskovskoj rezidenciji. Ponekad se ljudima čini da, ako ga ne prikazuju na TV, on sjedi kod kuće i ništa ne radi. Došao sam kod njega i rekao: gospodine predsjedniče, saznao sam da ste u teškoj situaciji. Otela vas je grupa generala i odvezla u Švajcarsku gdje vam se rodilo nekoliko djece odjednom. Dozvolite mi da vam čestitam", rekao je Peskov.

Ruska agencija prenijela je danas i rezultate februarske ankete Ruskog centra za istraživanje javnog mnjenja (VCIOM) po kojima se Putin u svojim aktivnostima oslanja na tim koji je sačinjen od profesionalaca i istomišljenika.

Ogromna većina ispitanika - 93 odsto, uvjerena je da Putin ima tim na koji može da se osloni i trećina njih (37 odsto) uvjerena je da taj tim sačinjavaju pretežno profesionalci, a još toliko da u njemu prevladavaju istomišljenici. Tek 13 odsto, među kojima uglavnom pristalice vanparlamentarnih stranaka i Liberalnodemokratske partije Rusije, smatra da je predsjednik više oko sebe okupio bliske poznanike i prijatelje, prenio je TASS.

Kremlj: Kijev krši sporazum, Pariz i Berlin da pomognu

Rusija je optužila Kijev da krši dijelove mirovnog sporazuma iz Minska za istočnu Ukrajinu i pozvala Njemačku i Francusku, koje su posredovale u njegovom postizanju, da učine više kako bi obezbijedile da se Kijev pridržava tog sporazuma.

"Zemlje koje su garanti sporazuma iz Minska... Rusija, Njemačka, Francuska... trebalo bi da ponesu svoj dio odgovornosti i obezbjede da se odredbe (sporazuma) poštuju", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Rojters. "Ignorisanjem nepoštovanja sporazuma jedne strane ne vodi ka normalizovanju situacije", upozorio je Peskov.

U Minsku je 12. februara usvojen novi sporazum o primirju na istoku Ukrajine, poslije višečasovnih razgovora lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke, kao i razgovora Kontakt grupe. Novi sporazum iz Minska predviđa, između ostalog, prekid vatre od 15. februara, zatim povlačenje svih stranih naoružanih grupa, vojne opreme i mašinerije iz Ukrajine i razoružavanje svih nelegalnih grupa.