latinica  ћирилица
23/03/2015 |  13:40 | Autor: TANЈUG

Tači: DŽihad i Rusi su nam prijetnje

Kosovski ministar inostranih poslova Hašim Tači izjavio je da su prijetnje po region zapadnog Balkana islamski ekstremizam i rastući uticaj Rusije.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

On je rekao da je "veoma teško istovremeno težiti ka članstvu u EU i održavati vojne parade za Vladimira Putina".

Tači je, takođe, uvjeren da će Srbija u skorijoj budućnosti zvanično priznati nezavisnost Kosova.

"To se neće dogoditi sutra, ali će uslijediti u bliskoj budućnosti. Pristupanje Srbije i Kosova EU i priznanje Kosova će biti povezano", rekao je Tači u intervjuu agenciji APA.

Kosovski šef diplomatije rekao je i da zapadni Balkan, prema njegovom mišljenju, trenutno ugrožavaju dva fenomena: na jednoj strani Islamska država i ekstremizam spreman na nasilje u pojedinim dijelovima Balkana, a na drugoj rastući ruski uticaj u nekim zemljama.

Tači je kritikovao izjavu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića na prošlonedeljnoj konferenciji o džihadizmu u Beču, da zapad nije blagovremeno suzbijao ekstremizam, već ga je podsticao.

"To je očigledno bio pokušaj da se sopstvena uloga u širenju nasilja i ekstremizma prije 20 godina opravda", ocijenio je on.

Dodao je da "Kosovo nije mjesto na kojem se gaji islamski ekstremizam, već se protiv njega vodi borba" i u prilog tome naveo da je Priština nedavno, po austrijskom uzoru, usvojila zakon koji zabranjuje učešće u stranim ratovima.

Tači je, istakavši da postoji konsenzus kosovske politike i društva za borbu protiv ekstremizma, podvukao da je Kosovo sekularna i tolerantna država s "veoma umjerenim islamom" i ukazao da 99,9 odsto stanovnika "kaže da su Evropljani".

On je takođe negirao da su među ranijim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova bili džihadisti.

"Bio sam politički vođa OVK i nisam nikada dozvolio da se našoj oslobodilačkoj borbi priključe vjerski ratnici, da džihadisti ukaljaju naš rat", rekao je Tači. On je podvukao i da je put Kosova u nezavisnost nepovratan, podsjetivši da je 108 članica UN priznalo nezavisnost i da se gotovo svakog mjeseca Priština prima u jednu međunarodnu organizaciju.

Tači je rekao i da se nada da će još tokom ove godine doći do "prolamanja leda" kod pet država članice EU koje još nisu priznale Kosovo i ukazao da je priznanje Grčke, Rumunije, Slovačke, Španije i Kipra potrebno kako bi Kosovo moglo da pristupi EU i NATO.

Prema njegovim riječima, približavanje EU i NATO je trenutno bliže nego UN, gdje Rusija ima pravo veta, dodajući da se nada da će Moskva, kada je o Kosovu riječ, prestati da bude "srpskija od Srbije".

Tači je takođe uvjeren da će Beograd "gubitak južne pokrajine uskoro zvanično priznati".