latinica  ћирилица
23/03/2015 |  14:15 | Autor: TANЈUG

Slovenija: Cerar gubi na popularnosti

Najuticajnija slovenačka stranka Mire Cerara osjetno gubi na popularnosti nakon afere s megahonorarima akademskih profesora, pokazala je anketa Instituta Mediana.
Miro Cerar - Foto: arhiv
Miro CerarFoto: arhiv

Zbog ove afere je ostavku podnijela ministarka za obrazovanje Stanka Setnikar Cankar.

Kako je objavio ljubljanski portal 24ur, ako bi sada bili izbori, za vladajuću SMC bi glasalo oko 12,5 odsto anketiranih, što je skoro upola manje nego u februaru ove godine.

Vlada je već ranije počela da gubi podršku, navodi portal i dodaje da rad Cerarovog kabineta podržava manje od trećine anketiranih, što je za 4,5 odsto manje nego u prethodnom mjesecu.

Gotovo dvije trćine ispitanika ne podržava vladu, a 13 odsto je neutralno.

Druga na listi je SDS bivšeg premijera Јaneza Јanše s 11,3 odsto, što takođe predstavlja pad dok je na trećem mjestu Udruženu ljevicu pretekla Socijaldemokratska stranka.

Inače, broj onih koji kažu da ne znaju za koga bi danas glasali raste i sada iznosi 19,5 odsto, a čak petina ne bi izabrala ni jednu od ponuđenih stranaka.

Na vrhu popularnosti među političarima je ponovo predsjednik Republike Borut Pahor, koji je pretekao evroposlanicu Violetu Bulc, dok je na trećem mjestu i dalje predsjednik Socijaldemokrata Dejan Židan.

Cerar je na četvrtom mjestu.