latinica  ћирилица
23/03/2015 |  14:34 | Autor: SRNA

Atina želi više od 100 miliona evra odštete od njemačkih kompanija

Grčka vlada želi više od 100 miliona evra odštete od njemačkih kompanija iz oblasti odbrane, koje su, kako tvrdi Atina, platile mito da bi dobile ugovore o isporuci oružja, izjavio je danas izvor iz grčkog Ministarstva odbrane.

Njemački list "Bild" izvijestio je da je kompanija "Erbas jurokopter" navodno platila mito od 41 miliona evra grčkim zvaničnicima radi prodaje 20 helikoptera tipa "NH-90".

Njemačke firme "Rajnmetal", STN i "Atlas elektronik" takođe su, navodno, platile ukupno 62 miliona evra mita za ugovore o podmornicama, navodi "Bild".

Grčko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da će Atina tražiti oko 100 miliona evra kao nadoknadu od ovih firmi u okviru istrage koja obuhvata još neke slučajeve.

"Riječ je o seriji slučajeva, ne samo u vezi s Njemačkom, iako je većina iz Njemačke. Grčka se nada da može dobiti od 500 do 800 miliona evra. Svaka firma koja će biti osuđena za davanje mita i želi da nastavi da posluje u Grčkoj treba da pristane na sudski kompromis", rekao je izvor koji nije želio da bude imenovan.

Grčka je ulagala mnogo novca u naoružanje, a te investicije je umanjila u posljednjih nekoliko godina, djelimično zbog dužničke krize zbog koje je od EU i Međunarodnog monetarnog fonda primila 240 milijardi evra pomoći 2010. i 2012. godine.

Grčka je prošle godine obećala da će preispitati poslove u vezi s kupovinom naoružanja i da će ih učiniti transparentnim.